Bacterii, folosite la decontaminarea terenului unei foste fabrici de hârtie

O suprafață de 4.000 mp, din județul Bistrița-Năsăud,  pe care a funcționat fosta fabrică de hârtie Hicart, a fost decontaminată cu ajutorul unor bacterii.

“Procedeul folosit la decontaminarea solului reprezintă o premieră pentru judeţul Bistriţa Năsăud, deoarece în procesul de decontaminare au fost folosite culturi de bacterii anaerobe  încochiliate realizate pe baza buletinelor de analiză a probelor de sol prelevate, precum şi nutrienţi, toate acestea ducând la distrugerea aproape în totalitate a produselor petroliere cu care solul a  fost infestat”, au anunțat reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița Năsăud, prin intermediul unui comunicat de presă.

În judeţul Bistriţa Năsăud există 13 situri contaminate/ potenţial contaminate, printre care se numără şi situl aparţinând SC RAAL SA punct de lucru Prundu Bârgăului, suprafaţă intrată în proprietatea firmei prin cumpărare de la fosta Fabrică de hârtie „Hicart”.

Situl cuprinde o suprafaţă de aproximativ 4.000 mp pe care erau amplasate vechile rezervoare de combustibil semiîngropate, precum şi staţia de pompare a combustibilului.

Mult timp, perimetrul a fost îngrădit şi supravegheat, dar neutilizat.

Depoluarea a costat 420.000 lei, sumă plătită de SC RAAL SA, deşi contaminarea nu a fost determinată de activitatea desfăşurată de companie, ci a fost moștenită de la vechii proprietari.

În procesul de depoluare s-au făcut inițial un set de 11 analize de sol, prelevate atât de la suprafaţa cât şi de la adăncimea de 60 cm, analize care au indicat un nivel foarte crescut al hidrocarburilor din petrol.

La finalizarea depoluării, a rezultat un total de aproximativ 45 tone reziduuri petroliere şi 45 tone sol contaminat.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.