Avalanșă în Munții Vrancei. O turistă a murit

avalanșă în munții vrancei

Foto: Hans / pixabay.com

Avalanșă în Munții Vrancei. Un grup de turişti a fost surprins, sâmbătă, 3 martie, de o avalanşă produsă în Munţii Vrancei, lângă Cheile Tişiţei.

O femeie în vârstă de 36 de ani a fost dată dispărută, iar ulterior a fost găsită moartă într-un râu, a anunțat postul de televiziune Digi24.

Potrivit postului de televiziune Digi24, mai mulți turiști au sunat la 112 pentru a anunța dispariția. 29 de turiști au fost blocați pe munte, dar acum sunt în siguranță.

La căutarea turistei dispărute au participat salvamontiști, jandarmi, precum și o parte dintre turiștii din grupul surprins de avalanșă.

Potrivit meteorologilor, este risc de avalanșă și în Munții Bucegi și Făgăraș.

Avalanșă în Munții Vrancei. Ce s-a întâmplat

Sabin Cornoiu, președintele Asociației Salvatorilor Montani, a declarat la postul de televiziune Digi24 că în zonă au fost două grupuri de turiști în momentul în care s-a produs avalanșa. Al doilea grup a fost surprins, iar doi turiști au fost prinși sub zăpadă. Deoarece în zonă patrulau chiar atunci 4 salvamontiști, unul dintre turiști a fost scos rapid de sub zăpadă.

Sabin Cornoiu a mai spus că, din păcate, consistența zăpezii este foarte „grea” pentru că este o avalanșă specifică sezonului de primăvară, „cu multe lemne și pietre”.

„Sunt șanse foarte mici de a fi găsită fără afecțiuni medicale majore sau chiar în viață”, spunea Sabin Cornoiu înainte ca femeia să fie găsită fără viață.

„Locul unde s-a produs această avalanșă e atipic. Niciodată nu s-au mai produs avalanșe acolo. Aceste fenomene imprevizibile se pot declanșa oriunde și oricând”, a completat el.

Potivit atenționărilor, riscul de avalanșă este de 3 din 5.

„Era un grad ridicat, peste medie putem spune, dar nu cât să se înceteze orice acitivate pe munte. Aici, oamenii au considerat că ascensiunea poate fi făcută”, a explicat președintele Asociației Salvatorilor Montani.

Vremea în martie 2018. Când vine primăvara în România

Foto: Hans / pixabay.com


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version