„Te trezești într-o încăpere necunoscută, ce pare a fi o cameră dintr-un vechi castel medieval. Ești înconjurat de obiecte și simboluri misterioase, iar ușa se închide cu zgomot în urma ta. Căutând o modalitate de a scăpa, găsești o scrisoare care îți este adresată… Ai nimerit în ascunzătoarea unei faimoase societăți secrete și singura ta șansă de evadare este să treci Proba de Inițiere. Ai 60 de minute să-l trezești la viață pe Marele Preot și să-l convingi că meriți să te numeri printre cele mai luminate minți ale secolului”.
Deși pare mai degrabă o scenă dintr-un roman sau dintr-un film de aventuri, camera descrisă mai sus există cu adevărat, undeva într-o casă veche și elegantă din București. Denumită „Secret Society” („Societatea secretă” în limba română), încăperea plină de simboluri, de indicii bine ascunse, de puzzle-uri și de secrete este doar una dintre zecile de astfel de „escape rooms” („camere de evadare”) din România.
În ultimii ani, jocurile de evadare au devenit tot mai populare la noi în țară, a povestit pentru GreatNews Catrinel Graepel (31 de ani), coproprietara „The Codex”, una dintre afacerile de acest fel din București.
Un joc de evadare funcționează în felul următor: o echipă alcătuită din câțiva prieteni este închisă într-o cameră și trebuie să descopere o serie de indicii ascunse în diferite obiecte din jur pentru a rezolva o serie de puzzle-uri într-un anumit interval de timp. Indiciile pot fi scrise sau pot lua forme mai complexe. De asemenea, ele pot fi închise în cutii închise cu lacăte sau cu cifru. Din când în când, dacă se blochează în rezolvarea unui anumit puzzle și nu mai poate avansa, echipa poate cere ajutorul organizatorilor (aceștia urmăresc întregul joc pe un ecran și le vor da pe sub ușă un bilețel cu indicii).
La final, echipa va găsi cheia care deschide ușa camerei (pentru siguranța jucătorilor, o altă cheie este mereu în broască, așadar jucătorii nu sunt niciodată închiși cu adevărat).
Pentru a avea succes și a rezolva puzzle-urile în timpul acordat, jucătorii trebuie să fie foarte atenți, să își folosească spiritul de observație, imaginația și gândirea critică.
Ce sunt „camerele de evadare”
Prima cameră de evadare se numea „Origin” și a fost creată în Silicon Valley de un grup de programatori în anul 2006. Probele erau inspirate din romanele Agathei Christie și au devenit în scurt timp o atracție turistică foarte îndrăgită. Camerele s-au răspândit apoi rapid în SUA, Japonia și în restul lumii: în 2015, la nivel mondial existau în jur de 2.800 de operatori.
În România, primele camere au apărut în anul 2013, în Cluj-Napoca și în Timișoara. Ulterior, au apărut și în București.
„La momentul în care am hotărât să deschidem „The Codex”, în București erau doar 5 astfel de operatori. Până la data lansării noastre însă, am avut surpriza să constatăm că piața s-a îmbogățit cu încă… 42″, povestește Catrinel.
Catrinel și Sergiu Prundurel (30 de ani) au lansat „The Codex” în martie 2015, iar prima cameră pe care au creat-o a fost botezată „Societatea secretă”.
Pasionați amândoi de jocuri, Catrinel și Sergiu au decis să înființeze „The Codex” după ce au vizitat câteva dintre camerele care activau pe piață în acel moment: „Ideea a venit din partea lui Sergiu, mai în glumă, mai în serios, la o cafea în oraș. Discutam despre înființarea unei agenții de teambuildings și events (organizare de evenimente – n.r.), însă eram încă sub influența puternică a primului escape room pe care l-am jucat amândoi. Îmi amintesc că la acel moment mi se părea o idee destul de îndrăzneață și de riscantă, însa am decis împreună să încercăm”.
Pe atunci, Sergiu lucra ca grafician și editor foto-video pentru companii precum Danone, Red Bull, L’Oreal, LG, iar Catrinel era director de marketing pentru o firmă de pariuri sportive.
Însă amândoi își doreau să facă ceva care avea legătură cu pasiunea pentru jocuri, așa că au renunțat la locurile de muncă sigure pentru a face ceva care să îi împlinească: „Simțeam amândoi nevoia de a fi pe cont propriu, de a conduce o afacere după bunul plac și fără constrângerile și limitările impuse de un șef”.
Investiția lor inițială a fost de 20.000 de euro, dar aceasta s-a mărit considerabil pe parcurs.
În prezent, în București sunt în jur de 45 de operatori, având fiecare 1-5 camere diferite: “Conceptul a prins excelent în toată lumea, inclusiv în România. Pe parcursul ultimilor 2 ani, din ce în ce mai multă lume a aflat de existența acestui tip de distracție și tot mai mulți oameni se hotărăsc să încerce”.
Catrinel și Sergiu au testat și ei numeroase camere de evadare din București și vreo 15 din Budapesta. Anul acesta speră să ajungă și în camere din Serbia și din Turcia.
Catrinel nu este mirată de succesul jocurilor: „Escape room-urile oferă o alternativă foarte agreabilă și inedită de a petrece timpul liber alături de prieteni, copii, familie. Dacă nimerești într-un escape bun, pentru o oră ai ocazia să intri într-o lume nouă, fascinantă, să rezolvi mistere și să treci prin experiențe pe care nu le poți trăi în viața de zi cu zi. Pentru o oră ajungi să te simți ca un personaj dintr-un roman sau film faimos, îți testezi limitele și logica, te lovești de puzzle-uri și dispozitive surprinzătoare, te distrezi, te amuzi și la final pleci cu acel sentiment de împlinire și satisfacție că ai reușit să faci față cu brio tuturor provocărilor”.
„The Codex” are acum în jur de 300-350 de vizitatori pe lună, dintre care 10-15% sunt turiști străini sau cetățeni străini care lucrează în București. De-a lungul timpului, tinerii au avut vizitatori din Olanda, Franța, Suedia, Norvegia, Italia, Rusia, Ungaria, chiar și din China.
Catrinel și Sergiu se ocupă și de decorurile camerelor: „În funcție de temă achiziționăm sau producem noi elementele de mobilier și decorațiuni. Suntem abonați la toate magazinele de antichități sau bricolaj din București și împrejurimi”.
O cameră de evadare poate rezista în jur de un an pe piață, în funcție de frecvența rezervărilor. După această perioadă trebuie schimbată cu un concept cu totul nou. Inspirația pentru ascunderea indiciilor vine de peste tot: din cărți, filme, seriale, jocuri pe internet sau board games, mai spune Catrinel.
În prezent, la “The Codex” funcționează două camere de evadare (numite „Secret Society” și „Sleepy Hollow”) și două camere de „Challenge” („Can You Get Away With Murder”, adică „Poți să faci o crimă și să scapi?” și „The Detectives” – „Detectivii”).
Camerele de tip „Challenge” („Provocare”) sunt diferite de camerele de evadare și se bazează pe un concept inventat chiar de Catrinel și de Sergiu. O cameră-provocare este o combinație între o cameră de evadare și un joc de strategie. Mai exact, două echipe alcătuite fiecare din maximum 7 persoane intră în competiție și concurează pentru îndeplinirea unei misiuni.
Jocul se desfășoară în două camere identice plus un spațiu comun de joc, pe parcursul a 90 de minute. Dincolo de probele de evadare, există și probe bazate pe strategie și pe un pic de noroc pentru obținerea unor bonusuri. De asemenea, concurenții se pot sabota reciproc.
În „Can You Get With Murder”, între cele două camere există un spațiu comun, amenajat ca un cazinou: „Povestea jocului este că te afli în conacul unui miliardar, la o petrecere organizată de el, plină de lume și de agenți de securitate. Misiunea ta este să te infiltrezi la această petrecere și să îl asasinezi pe miliardar, fără să lași vreo urmă sau indiciu și asigurându-ți în același timp un alibi. Fiind puternic păzită, accesul în locație cu vreo armă este imposibil, astfel încât trebuie să te descurci și să procuri o armă, să decizi unde anume și când să comiți crima și să mituiești pe cineva pentru a-ți asigura un alibi. Cum însă nu ai bani suficienți, cazinoul din cadrul petrecerii îți oferă șansa perfectă să încerci să câștigi suficient pentru a-ți atrage un ajutor”.
La finalul celor 90 de minute câștigă nu echipa care îndeplinește cel mai repede misiunea, ci echipa care a pus la cale cel mai bun scenariu de crimă, evitând să comită greșeli care îi incriminează, și care și-a asigurat cel mai bun alibi.
„Se câștigă pe bază de puncte, iar jocul durează 90 de minute în total”, arată Catrinel. „Can You Get With Murder” este camera care a avut cel mai mare succes până acum.
„Este un concept de joc pe care l-am dezvoltat pentru cei cărora le place competiția, dar se pricep foarte bine și la strategie. Este un pic mai dinamic și mai alert decât un joc de escape și are foarte multe neprevăzute și răsturnări de situație. L-am lansat din dorința de a veni cu ceva nou pe piață, ceva care să implice grupuri mai mari și mai ales spiritul de competiție (care este atât de pronunțat la fiecare dintre noi”, a explicat Catrinel.
De-a lungul timpului, proprietarii “The Codex” au dezvoltat și jocuri de evadare pentru companii sau agenții (HTC, Trend Consult). Astfel de jocuri sunt gândite special pentru team building-uri: probele sunt asemănătoare celor dintr-o cameră de evadare, dar pun foarte mult accent pe cooperare. În plus, ele pot fi jucate de mult mai multe persoane (până la 300 de oameni pot juca simultan un astfel de joc). Din acest motiv, jocul se ține în locuri închiriate special: hoteluri, săli de conferințe, corturi sau hale de evenimente.
„Indiferent de numărul de oameni, misiunea jucătorilor este comună – identificarea unei grupări de hackeri care amenință siguranța națională și oprirea unui virus care este pe cale să infecteze toate device-urile electronice, punand astfel în pericol siguranța datelor personale”, arată Catrinel. Durata jocului este de două ore.
La începutul lunii mai tinerii intenționează să lanseze și o cameră de evadare cu tematică inspirată din serialul „Game Of Thrones”, care a cunoscut un succes uriaș în România. Recent, cei doi au vândut conceptul „Secret Society” în Statele Unite ale Americii.
Prețurile pentru rezolvarea unei camere de evadare pornesc de la 40 de lei de persoană (pentru o echipă de 6 oameni) și ajung la 60 de lei de persoană (pentru o echipă alcătuită din 2 oameni). Pentru o echipă alcătuită din 4 persoane, prețul este de 50 de lei de persoană.
Pentru un joc de tip „Challenge” („Provocare”), tariful pornește de la 45 de lei de persoană (pentru două echipe a câte 6-7 persoane fiecare) și ajunge la 80 de lei de persoană (pentru două echipe a câte două persoane).
În prezent, atât Sergiu, cât și Catrinel, au renunțat la orice altă activitate profesională: „Momentan business-ul nostru reușește să se autosusțină și să ne susțină și pe noi la un nivel foarte decent. Sperăm pe viitor să reușim și recuperarea întregii investiții”.
„Cred că este prima dată în viața mea când pot spune că îmi place absolut tot ce are legătură cu “jobul” meu. De la brainstorming-urile interminabile pentru conceptele de camere și puzzle, până la decorurile pe care le facem noi în mare parte. Ne place să creăm jocuri, ne place să le implementăm și cel mai mult ne place când vedem încântarea și mulțumirea clienților noștri”, a mai spus Catrinel.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
4 exerciții rapide de logică pentru copii care au pus în dificultate mulți adulți
Răspunzi la o întrebare de Bacalaureat și ai net gratuit
Locuri de muncă în depozite: 1.900 de euro, se caută și cupluri, experiența nu e obligatorie
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: