Asociația Pro Consumatori: Una din două conserve de ton are pește contaminat

FOTO: Araceli Jáuregui/Pixabay.com

FOTO: Araceli Jáuregui/Pixabay.com

Reprezentanții Asociației Pro Consumatori spun că au făcut un studiu în urma căruia au ajuns la concluzia că una din două conserve de ton care se găsesc pe rafturile magazinelor conține pește contaminat cu Cesiu 137, un izotop radioactiv al acestui element chimic, potrivit Adevărul.

În cadrul cercetării au fost analizate 33 de conserve proveninte din Thailanda, Filipine, Spania, Ecuador, Cote D Ivoire, Bulgaria, Vietnam, Ghana, Seychelle, Mauritius, Grecia şi Italia.

„În mod direct, s-a estimat că a crescut concentraţia de Cs 137 (Cesiu 137) cu 2, până la 3 ori, înregistrându-se concentraţii similare, dacă nu chiar mai mari decât cele de la Cernobîl. În mod indirect, contaminarea radioactivă are un impact semnificativ asupra mărfurilor provenite din zona afectată (Asia, Oceania, Australia şi America de Nord), printre acestea regăsindu-se si produsele alimentare.

Produsele alimentare, în speţă conservele de peşte (ton), uleiul de peşte, produsele semi-preparate din peşte, toate prezintă, conform măsurătorilor efectuate, o radioactivitate sporită, acesta fiind şi motivul pentru care aceste produse sunt vândute, uneori, la un preţ redus pe rafturile magazinelor de tip supermarket”, a transmis asociaţia, potrivit adevarul.ro.

Studiul Asociației Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România), membră a Organizației Europene a Consumatorilor, face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) spun că își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceştia să facă achiziții în cunoștință de cauză.

Concluziile raportului, potrivit Romanialibera.ro:

64% dintre conservele analizate au în compoziție ulei vegetal, dintre care:

Specia de ton folosită la fabricarea conservei:

Cantitatea de ton din conservele analizate variază între 60% și 70,5% din cantitatea netă a conservei.

Doar 61% dintre producători declară zona de unde a fost pescuit peștele, după cum urmează:

Valoarea energetică per 100 g produs variază astfel:

FOTO: Araceli Jáuregui/Pixabay.com

 


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version