Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că ordinul de ministrul care prevedea că antibioticele pot fi eliberate și fără rețetă conținea o eroare, în sensul că doza maximă trebuia să fie pentru două zile, nu pentru 3.
„Am avut de la început în vedere această durată de 48 de ore, a fost o eroare în redactarea ordinului, am corectat-o”, a declarat Rafila la postul de televiziune Digi 24.
Așadar, în caz de urgență, românii vor putea cumpără din farmacii, fără rețetă, antibiotice pentru maximum 48 de ore, nu pentru 72 de ore, cum prevedea inițial ordinul.
„Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.
Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale”, a transmis și Ministerul Sănătății.
Printre antibioticele ce pot fi eliberate fără rețetă în caz de urgență se numără amoxicilina, ampicilina, doxiciclina și oxacilina.
„Există doar antibiotice obișnuite, de primă linie, care pot fi eliberate ca doză de urgență. 48 de ore e timp suficient, pentru că atât vinerea, cât și lunea, oricine se poate duce la medicul de familie sau la un specialist ca să obțină o prescripție.
Eliberarea antibioticelor în doză de urgență nu presupune faptul că nu mai trebuie să mergem ulterior la medic. Dimpotrivă, un tratament de două zile este insuficient și trebuie să mergi la medic pentru personalizare tratamentului în funcție de afecțiune.
Consumul de antibiotice din România este mare, nu știu dacă suntem chiar pe primul loc, dar oricum suntem de mulți ani într-unul din primele locuri din Uniunea Europeană, alături de alte țări din zona noastră, Grecia în special, Cipru, chiar și Italia. Însă problema e legată de apariția bacteriilor multirezistente. Nu e o problemă legată de organismul nostru, e o problemă legată de bacterie”, a mai declarat Rafila la Digi 24.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: