Animale inteligente. Cimpanzei matematicieni și câini pe skateboard

Câini care se dau pe skateboard, cimpanzei genii în ale matematicii sau balene cu emoții asemănătoare celor umane. Toate acestea se numără printre animalele super-inteligente care vor fi prezentate într-un documentar care va fi difuzat pe BBC Knowledge.

În cadrul emisiunii “Animale super-inteligente” care va fi difuzată joi, de la ora 23.00 pe BBC Knowledge, Liz Bonnin pornește într-o călătorie în întreaga lume în căutarea celor mai deștepte animale de pe planetă.

De la câini care se dau pe skateboard, până la cimpanzei genii în ale matematicii, Liz Bonnin întâlnește balene cu emoții asemenea celor umane, deslușește modul în care cele mai inteligente maimuțe din Caraibe reușesc să-și păcălească vecinii și chiar poartă o conversație cu cel mai inteligent cimpanzeu din lume, acest lucru dovedindu-se a avea consecințe neașteptate.

Primul episod din cele două serii prezintă rezultatul cercetărilor științifice ale inteligenței practice a animalelor, prezentatoarea emisiunii fiind cea care aplică teoriile prin intermediul unor metode ingenioase de puzzle-uri ce masoară nivelul de inteligență.

Liz Bonnin nu ezită să se pună ea insăși în fața unui test de matematică și de memorie alături de un cimpanzeu geniu.

Urangutanul și arahida din tubul de sticlă

Un moment extraordinar este și acela în care regăsim un experiment realizat asupra unui urangutan. O arahidă este pusă într-un tub de sticlă, iar pentru a scoate acea arahidă nu ai voie să te folosești de mâini. Mai mult decât atât, nu este pus la dispoziție niciun instrument. În timp ce vizitatorii de la grădină zoologică se consideră derutați de această sarcină, urangutanul găsește o soluție ingenioasă.

Cel de-al doilea episod dezvăluie cercetări uluitoare ale inteligenței sociale prin demascarea modului prin care animalele mint, trișează, gândesc, cooperează, folosesc limbajul și prezic comportamentul altora.

Prezentatoarea emisiunii descoperă cum corbii ce provin din Seattle pot păstra supărarea pentru mai mulți ani, cum cel mai inteligent câine poate învăța peste 1000 de cuvinte, și află de ce elefantul asiatic poate petrece ore întregi privindu-se în oglindă.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.