Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) a fost lansat ieri. Fondatorul este Sebastian Burduja, care a înființat în anul 2009 Liga Studenților Români din Străinătate, iar doi ani mai târziu a fondat Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români.
Sebastian Burduja a studiat la Stanford și Harvard și a fost angajat la sediul central din Washington al Băncii Mondiale.
„Punem mereu mai presus de orice interesul cetățenilor României, pe care îi reprezentăm cu integritate, competență și dăruire. Acționăm pentru a face din România țara pe care ne-o dorim cu toții și un aliat de încredere al partenerilor noștri externi. Ascultăm vocile celor care ne sprijină, dar și vocile celor care nu ne susțin. Promitem că nu-i vom dezamăgi pe cei care cred în noi, cetățeni ai României din țară și din diaspora.
Credem în democrația reprezentativă și participativă. Aceasta este singura cale pentru România democratică, dezvoltată și demnă. Propunem un Pact între toți românii: să ne angajăm să ne implicăm în societate pentru cetățenii acestei țări și pentru România.
Votul are valoare și se dă celor care îl merită. Implicarea civică și dorința de a face bine pentru alții sunt valori fundamentale într-o societate modernă, bazată pe respectarea legilor, o societate care îi răsplătește pe cei meritoși, îi sancționează pe cei incorecți și totodată are grijă de cei nevoiași, asigurând acces echitabil la oportunități. Dincolo de orice ne separă ca persoane, suntem cu toții cetățeni ai României și parte a societății românești, pe care dorim să o încredințăm unită, prosperă și decentă celor ce vin în urma noastră.
Ne implicăm pentru că dorim să lăsăm în urmă o Românie mai bună. Respectăm cele 4 principii fundamentale ale demersului nostru: profesionalism, acțiune, comunitate și
transparență.
Nu acceptăm compromisuri și nu primim în rândul nostru oameni care s-au compromis. Oportunismul și traseismul aparțin actualei clase politice; în sistemul nostru de valori, integritatea nu se negociază. Suntem loiali Pactului nostru și rămânem uniți în jurul unui crez simplu: cetățenii pe primul loc”, se arată într-un comunicat al PACT.
eMAG Revoluția Prețurilor. Reduceri de peste 50% la sute de produse
Cine a participat la prezentarea partidului
În cadrul lansării a luat cuvântul și fost gimnastă Andreea Răducanu. „Susținerea mea este absolut necondiționată, atât timp cât își vor dori să facă performanță. Am fost întotdeauna mândră să fiu româncă. Să fie într-un ceas bun, mult curaj, să nu vă pierdeți conduita și drumul”, le-a transmis Andreea Răducanu, tinerilor care au participat la lansarea PACT.
De asemenea, au mai participat Mihai Precup, care predă la Sorbona și lucrează la Banca Europeană pentru Investiții, Anda Radu – absolventă de management strategic la Viena și a unui stagiu de pregătire la ONU, Dragoș Preda – cu diplome Licence și Maitrise în cadrul Facultății de Științe Politice a Universității Paris 1 Pantheon-Sorbonne (2003-2005), Alexandru Lazăr – avocat, licențiat în Drept la Universitatea Granada din Spania (Magna Cum Laude la 13 materii) sau Marian Stas – absolvent de master la John F. Kennedy School of Government din cadrul Universității Harvard din SUA, unde predă un curs de vară de matematici aplicate în politici publice.
O confuzie de nume
Înainte de lansare, Fundația „PACT”, organizație neguvernamentală şi non-profit, activă din 2006 în domeniul dezvolătării comunitare, le-a cerut liderilor noului partid să-și schimbe numele pentru a nu se crea confuzie.
„I-am contactat pe iniţiatori, pentru a le aduce la cunoştinţă existenţa noastră, în încercarea de a-i convinge că această suprapunere de nume ar fi una nefericită întrucât poate afecta activitatea şi misiunea Fundaţiei PACT. Confuzia între Fundaţia PACT, neafiliată politic, şi acest partid ar putea pune în pericol reputaţia şi intervenţiile organizaţiei noastre şi creează, prin asocierea cu interese electorale sau partizane, un risc major de a pierde încrederea pe care noi şi oamenii cu care lucrăm am clădit-o în aceşti 10 ani. În ciuda bunei credinţe cu care am abordat situaţia, demersurile noastre iniţiale faţă de fondatorii noului partid nu au avut, din păcate, succes”, spun reprezentanții Fundației „PACT”.
În cei 10 ani de activitate până în prezent, echipa Fundaţiei PACT a lucrat în peste 150 de comunităţi din aceste regiuni, a acordat peste 200.000 euro finanţări pentru comunităţi locale şi a investit peste 350.000 euro în servicii de consultanţă, instruire şi facilitare pentru a creşte capacitatea organizaţiilor comunitare locale de a produce schimbări vizibile în comunitatea lor, mai transmite Fundația „PACT”.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
- Primul muzeu viu din România se deschide în această vară
- O plajă din România, în topul celor mai pure plaje din lume
- Satul fără locuitori. Timp de 20 de ani, acolo a trăit un singur cuplu
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: