Alegeri prezidențiale 2014. Prima confruntare între Klaus Iohannis și Victor Ponta

alegeri prezidentiale 2014 primul tur ponta iohannis
În turul 2, Klaus Iohannis pleacă cu un handicap de 10 procente, arată rezultatele votului din 2 noiembrie

Cei doi candidați din turul al doilea al alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis, susținut de Alianța Creștin Liberală și Victor Ponta, susținut de PSD-UNPR-PC-PRM-PLR, s-au confruntat față în față pentru prima dată.

Gazdă a fost Realitatea TV, iar emisiunea a fost retransmisă de toate celelalte televiziuni de știri.

Iată care au fost cele mai importante declarații:

Despre votul din Diaspora

Întrebarea: Se vor suplimenta numărul secțiilor de votare din străinătate? Românii vor putea vota duminică în afara granițelor?

Victor Ponta: Da, vor vota. Scopul acestei întâlniri nu e cine apare mai bine în dezbatere, ci cum vedem viitorul României în următorii 5 ani, ce dorim să schimbăm. Eu doresc să schimb tot ce s-a schimbat în ultimii 10 ani. Vreau să ascultăm și să arătăm respect pentru toată lumea. Cred că ROmânia după zece ani de dezbinare are nevoie de pace, de dialog și de un început care să șteargă lucrurile rele din trecut. Prin măsurile luate de BEC și MAE – noi azi am alocat sumele suplimentare ca MAE să poată asigura chelutieli pentru organizarea secțiilor din străinătate.

Slavă Domnului că BEC nu a mai cerut completarea secțiilor de votare în birou. Pe 16 noiembrie toți români din afara țării, mă refer în primul rând la cei de peste Prut, din Italia, Spania, Franța, Marea Britanie, toți vor putea să voteze și toți cei ce vor respecta procedurile antifraudă o vor face.

Nu iau decizia privind numărul secțiilor de votare. Am în față un document legat de votul în Germania. Știți câte secții au fost? Au fost cinci secții. Câte secții credeți că ar trebui să fie ca să fie în regulă?

Oamenii care nu au putut vota au o cerere legitimă să se organizeze condițiile să se poată vota. După marți, miercuri, a apărut confiscare extrem de nerușinată a problemei, de către domnul Iohannis, echipa sa.

După spuneați 10, 20, 50 vă citeam ce scrie ambasada noastră: potrivit regulilor în materie, în Germania e permisă organizarea de secții la ambasadă și consulate. Tot ce va decide BEC și MAE va asigura ca personal – toate astea le vom face, dar serios, nu propagandistic.

Klaus Iohannis: Duminică, în jurul orei 12:00, m-a sunat un prieten din Munchen și mi-a spus că sunt o mie de persoane care așteaptă să voteze. L-am rugat să aibă răbdare. După masă mi-a spus că sunt 1.500. Seara, la ora 9:00, mi-au spus că s-au închis porțile și o mie de persoane nu a putut vota. Domnul Ponta, ați organizat alegerile în diaspora execrabil.

Victor Ponta: Habar nu aveați câte secții sunt în Germania. Cum trebuia să le organizăm? Care e soluția?

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, noi trăim într-o țară democrată, fiecare cetățean are dreptul la vot.

Dumneavoastră ați suprimat dreptul la vot în diaspora. Același lucru mi s-a comunicat din Paris, Londra. Cetățeni revoltați că nu au putut vota. Aceste lucruri trebuie să le prevedeți. Ați ignorat cu rea credință și ați organizat astfel încât mii de oameni au rămas afară.

Au fost bruscați cetățeni români de polițiile altor stat. Dumneavoastră trebuie să demisionați, nu domnul Corlățean. A fost trimis acasă ca să detensionați lucrurile, nu ați reușit.

Întrebare: MAE răspunde la o interpelare pe site-ul Camerei Deputaţilor că în diaspora vorbim de o situaţie dificial şi că ar fi dezirabil votul prin corespondenţă.

Victor Ponta: Sunt un susţinător al organizării în 2016 al votului prin corespondenţă al votului electronic. Eu cred că putem ţinând cont de noile tehnologii, în 2016, să asigurăm votul prin corespondenţă şi online sigur. Votul prin corespondenţă se poate stabili prin lege, cu minim 6 luni înainte de dată alegeirlor

Klaus Iohannis:  Despre votul electronic, PSD a fost ferm şi total împotriva introducerii conceptului.

Victor Ponta: Cine v-a spus asta?

Klaus Iohannis: Pot să va rog să nu mă înterurpeți?

Victor Ponta: Nu mai ridicaţi tonul la mine! Noi nu suntem slugile dumneavoastră aici prin România. Nu sunteţi vreun stăpân de sclavi.

Klaus Iohannis: De unde ştiţi?

Victor Ponta: Vreau totuşi un pic mai mult respect. Să fiţi ăla de la mine din birou, cuminte.

Klaus Iohannis: Cine vă credeţi în această confruntare, cu biroul dvs? Aici biroul e ţară aşa că v-aş ruga un minim respect, dacă cumva îl mai aveţi, va rog foarte frumos să nu mai întrerupeţi, dacă e posibil. Dacă nu, putem face altfel: eu plec, dumneavoastră vă spuneţi toată vorbăria.

Victor Ponta: Aţi plecat şi de la mine din birou foarte cuminte. Aveţi o atitudine de moşier cu toţi românii.

Klaus Iohannis: Ar fi foarte frumos dacă am vorbi unul după altul.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta sunteţi doar deputat sau şi premier? Există o iniţiativa legislativă pentru votul electronic şi prin corespondenţă?

Victor Ponta: Conform deciziei CCR, orice modificare se face cu minim şase luni înainte de alegeri.

Klaus Iohannis: Nu a fost o asemenea iniţiativa? Cu siguranţă în Constituţie nu se scrie dacă e vot electronic sau nu.

Victor Ponta: Am discutat cu dl Antonescu ceea ce USL va susţine în comisie.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, am citit stenogramele, s-a discutat chestiunea şi dumneavostră şi PSD aţi fost împotriva.

Despre anticorupție

Klaus Iohannis: În calitatea mea de preşedinte voi garanta independenţa justiţiei şi statul de drept. În ce priveşte DNA, CSM, ANI şi imunitate, în ultimii ani unele lucruri au mers bine, altele destul de prost. A mers bine independenţa justiţiei şi consolidarea statului de drept. DNA, şi în ultimele săptămâni, a dus noi şi noi cazuri de corupţie la lumina zilei. Voi lua toate măsurile care se impun pentru că acest demers să continue, să facem curăţenie. În ce priveşte ANI, cred că trebuie îmbunătăţit mersul lucrurilor, avem legislaţii incompatibile.

Este bine să se consolideze ANI iar legislaţia să fie unificată. La imunitate, la art 92 citim că preşedintele are imnunitate. Acest lucru mi se pare că este un lucru la care putem renunţă. Voi solicită comisiei care se ocupă de revizuirea consitutiei să renunţăm la o imunitate totală a presedintlelui, nu are nevoie de aşa ceva. Doar pentru chestiuni politice, nu în fapte penale. E inadmisibil să avem parlamentari care nu pot fi anchetaţi pentru că PSD votează împotriva anchetării lor.

Victor Ponta: Spre deosebire de vorbele goale, eu pot garanta cu fapte: actualul şef al DNA a fost propusă de mine. Preşedinta ICCJ a fost votată inclusiv de ministrul Justiţiei. Tot ce eu am făcut premier, voi face ca preşedinte. De ceea ce trebuie scăpăm în continuare e discursul dublu, demagogic. Îi reamintesc domnului Iohannis domnul Vosganian e în această situaţie, Victor Paul Dobre, senatorul Akos Mora declarat incompatibil şi e în Parlament. La fel domnul Chiuariu.

Azi DNA a propus arestarea lui Mircea Roşca, şeful PNL Prahova. Domnul Iohannis a vorbit de articolul 92, care se referă la atribuţii în domeniul apărării. Articolul 84 se referă la imunitate. Preşedintele României se referă la imunitate, prevederile articolului 72 se ocupă corespunzătorDacă vorbim despre ceva ştim despre ce vorbim. Atât are azi preşedintele, deputaţii şi senatorii. În 2012, domnul Iohannis, a fost lovitură de stat sau aplicarea Constituţiei?

Klaus Iohannis: La domnii Varujan, Chițoiu și alții, PSD a vitat împotriva ridicării imunității, putem verifica foarte ușor. Toate acestea arată că trebuie să schimbe regulamentele acolo unde se impun, Constituția, este una care nu satisface nevoile anului 2014 sau 2024.

Întrebare: Domnule Iohannis, veţi tăia sau nu pensiile?

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, de ce aţi minţit pensionarii că le tai pensiile?

Victor Ponta: Eu va tratez cu respect, jignirile nu va fac cinste.

Dumneavoastră sunteți înconjurat de o echipă, de către cei care au tăiat pensii şi salarii în această ţară. Aţi promis că anul viitor veţi aloca 6% din PIB pentru sănătate sau educaţie, 10 miliarde de euro, aţi folosit foarte des termenul de pomeni electorale …

Klaus Iohannis: De ce aţi minţit pensionarii că le tăi pensiile?

Victor Ponta: Aţi mai făcut-o o dată.

Klaus Iohannis: Eu nu am făcut-o. Sunteţi într-o eroare.

Victor Ponta: Nu sunt în nicio eroare. Am documentele la mine.

Klaus Iohannis: Nu a tăiat nimeni pensiile!

Victor Ponta: Dumneavoastră vă uitaţi la 5 milioane de pensionari şi le spuneţi că nu le-a tăiat nimeni pensia.

Klaus Iohannis: Eu vreau să fiu preşedintele ca să avem o economie funcţională pe care să o scoatem din recesiunea în care a băgat-o guvernul Ponta, care e foarte ineficient, şi să avem creşterea pensiilor.

Indexarea pensiilor e obligatorie prin lege, nu e un favor, guvernul e obligat.

Când voi fi eu preşedinte vom avea o economie care funcţionează şi atunci pensiile vor creşte.
Garantez că nu se vor tăia pensiile niciodată când voi fi preşedinte, iar afirmaţiile din acei fluturaşi cu care PSD-iştii v-au speriat au fost o campanie mizerabilă a PSD, s-au folosit de o instituţie publică şi aţi crezut că poştaşul va aduce o înştiinţare

Victor Ponta: V-aţi lămurit cât are pensia soacra dumneavoatră, că ieri aţi spus că are 300 de lei?

Klaus Iohannis: Este aproximativ 300 de lei.

Victor Ponta: Nu există pensie de 300 de lei!

Klaus Iohannis: Poate ştiţi şi dumneavoastră că pensia cea mai mică e de 350 de lei!

Victor Ponta: Ştiţi câţi pensionari sunt în România?

Klaus Iohannis: Sunt sigur că o să ne spuneţi imediat, aveţi toate fiţuicile la dumneavoastră.

Victor Ponta: Ştiţi cât e pensia media?

Klaus Iohannis: Sunt convis că o să ne edificaţi imediat.

Victor Ponta: Este 844 lei. Obligaţia de a indexa pensiile e prevăzută în legea 263/2010 care nu s-a aplicat când guvernau colegii dumneavoastră. Abrogaţi măsurile pe care le acuzaţi că fiind pomeni electorale?

Klaus Iohannis: Domnule Ponta văd că aţi făcut o fixaţie pe familia mea, va legaţi de soacra mea care nu va fi fericită să afle toata lumea pensia pe care o primește, cum nici părinţii mei nu sunt fericiţi că aţi trimis echipa să îi filmeze.

În ce priveşte afirmaţiile făcute de dumneavoastră, până şi dumneavoastră, că sunteţi deputat, probabil aţi aflat că nu preşedintele abrogă legi.

Parlamentarii vor analiză această chestiune şi probabil le vor îmbunătăţi semnificativ.

Victor Ponta: Să lămurim lucru acesta, nu am vorbit niciodată nimic de familia dumneavoastră, am întrebat că aţi spus ieri că are pensie de 350 de lei.

Eu nu am trimis, nu am camere…

Ăsta e ziarul dumneavoastră de promovare, ACL – România lucrului bine făcut? (n.r. Victor Ponta scoate un ziar de campanie și citează din el).

„Victor Ponta şi Daciana Sârbu au depus falsuri prin omisiune, familia Ponta zece milioane cu Golden Bitz. Pentru că soția mea e în studio cu mine, puteţi să îi cereţi scuze?”

Klaus Iohannis: Aşa cum dumneavostră nu aţi trimis echipa să filmeze casa părinţilor mei, nici eu nu am trimis pe nimeni.

Victor Ponta: Puteţi să îi cereţi scuze, că nu are săraca nicio vină.

Klaus Iohannis: Imediat după ce va cereţi scuze în numele echipei dumneavoastră că m-aţi făcut vânzător de copii.

Victor Ponta: Eu? Niciodată.

Klaus Iohannis: Imediat ce vă cereţi scuze că m-aţi făcut traficant de organe, că aţi spus că nu sunt un bun român că sunt neamţ, că sunt protestant, o să îmi cer şi eu scuze. Aţi făcut cea mai mizerabilă campanie din România. Dacă v-o insușiți cu siguranţă şi eu mi le însuşesc şi ne cerem suze reciproc dacă suntem domni.

Eu dacă am greşit cu ceva îmi cer scuze public. Dacă în această campanie am lezat pe cineva prin afirmaţii făcute de mine îmi cer scuze.

Despre taxe si impozite

Klaus Iohannis: Noi, PNL, credem că singura cale de relansare economică în România e relansarea fiscală, nu se poate face de azi pe mâine, vom veni cu un plan care face sens, vom veni cu reduceri de impozite și taxe, a TVA, gradual. Când voi fi președinte și PNL va avea guvern vom reduce impozitele și taxele și vom relansa economia.

Victor Ponta: Suntem la finalul anului, bugetul a încasat…

Klaus Iohannis: Apropo, ați făcut buget?

Victor Ponta: Da, da! Știți cât am încasat la buget, știți cât e un punct de TVA?

Klaus Iohannis: Da, domnule Ponta, dar dumneavoastră știți cum se reduce evaziunea fiscală pe TVA?

Victor Ponta: Nu ştiţi, va spun eu.

Klaus Iohannis: Evaziunea fiscală e de 16,2% din PIB.

Victor Ponta: Cum aţi calculat?

Klaus Iohannis: Sunt date oficiale. Cea mai mare parte e în zona TVA, de asta am venit cu propunerea să reducem TVA pentru a reduce o cauza a evaziunii fiscale. Noi vom veni cu un guvern care va îmbunătăţi colectarea pentru a creşte colectarea cu 1-2 puncte din PIB.

Victor Ponta: Vorbe, să vorbim de cifre, de lucruri serioase.

Klaus Iohannis: Am promisiunea dvs cu timpul alocat.

Victor Ponta: Bugetul a încasat 176,4 mld lei şi a cheltuti 175. Cu ce vom cheltui până la finele anului ne înscriem sub 2% din PIB, motiv pentru care în 2015 şi 2-16 nu trebuie să creştem alte teaxe

Klaus Iohannis: Tot în recesiune suntem.

Victor Ponta: Şi dacă vineri ies datele de la Statistică şi avem creştere, va retrageţi?

Klaus Iohannis: De ce să mă retrag, dvs vreţi să fiţi premier şi ar fi bine să rămâneţi.

Despre relaţiile externe

Klaus Iohannis: Situaţia de azi se datorează celor trei piloni pe care s-a bazat România: parteneriatul strategic cu SUA, rolul în NATO şi în UE. Aici trebuie să dovedim că suntem parteneri serioşi, de lungă durată, că suntem dispuşi să ne însuşim rolul, să creştem bugetul pe apărare până la 2% din PIB.

Nu e nevoie de nicio nouă axa Bucureşti – China, de o reinventare, trebuie să dovedim că sunt oameni serioşi, pentru asta e nevoie de un preşedinte serios.

Victor Ponta: Eu am o poziţie mai complexă pentru că ştiu mai multe: parteneriatul cu SUA e foarte bun, e făcut de Emil Constantinescu şi va fi continuat de mine. Suntem parteneri NATO. Eu cred însă că România trebuie să exercite un rol mult mai important pentru prietenii din regiune, în primul rând pentru Moldova. Pentru Ucraina şi Georgia, care au semnat acordurile de asociere cu UE, pentru Serbia, trebuie să fie prieteni şi parteneri ai noştri. România e acum un model de urmat pentru aceste ţări. Dacă vorbim însă de relaţie economice, categoric trebuie să încercăm într-o Europa care îşi restrânge consumul, trebuie să găsim soluţiile că exporturile noastre să aibă o piaţă.

Doamna Merkel merge în fiecare an în China, care e al treilea partener comercial al Germaniei, noi suntem de-abia locul 23 al Germaniei. Păstrăm axa strategică România – NATO – SUA, care înseamnă investiţii Exxon în Marea Neagră, investiţii germane, România trebuie să îşi găsească investiţii în energie. Independenţa energetică de Rusia e principalul obiectiv al României.

Iohannis are dreptul la două întrebări pentru Ponta

Klaus Iohannis: Observ că domnul Ponta a evitat un răspuns pe Roşia Montană. Roşia Montană aşa cum e gândită acum nu poate continuă, e un fel de privatizare eşuată, nu garantează că e protejat mediul şi comunităţile de acol. În această formă trebuie abandonat şi reluată discuţia. E totuşi notabilă poziţia duplicitară a dl Ponta, l-a aprobat că premier şi a fost împotriva în parlament.

În ce priveşte mesajul pentru români, eu vreau să schimb felul în care se face politică, mai puţine vorbe, mai multe fapte, mai puţină gălăgie. Renunţ la minutele suplimentare să nu apară discuţii, îmi rezerv dreptul să pun ultima întrebare.

Ponta are dreptul la o întrebare pentru Iohannis

Victor Ponta: Am candidat şi nu aş fi candidat nicidoată împotriva lui Crin Antonescu, pentru a duce la capăt proiectul USL care a promis oamenilor să ne scape de regimul Băsescu şi de a face dreptate oamenilor: pensii, salarii, TVA scăzut la pâine şi alimente, agricultură, şi mai ales că să facem o societate în care să nu mai fim divizaţi. Am văzut în această seară foarte multă poleială şi nimic înăuntru.

Pe mine oamenii m-au văzut cu bune şi cu rele. Întrebarea mea este: Aveţi vreun moment un sentimente de vinvotatie faţă de milioanele de români care au crezut în USL?

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, USL s-a rupt pentru că PSD a vrut toată puterea şi noi nu am fost de acord, atât de simplă e explicaţia. E singură chestiune reală şi reamintesc că nu am venit la dvs pentru că guvernul funcţiona bine, ci pentru că funcţiona prost dar dvs nu aţi putut suportă această chestiune.

Ne-aţi spus că aţi votat în tinereţe cu Ion Raţiu, pe urmă cu candidatul liberal. Pot să contez şi de dată asta pe votul dvs?

Victor Ponta: Nu, pentru că sunteţi doar o poleilala a domnului Raţiu şi Antonescu, în interior sunteţi Traian Băsescu.

Dezbaterea s-a încheiat.