Agricultor român, amenințat cu executarea silită pentru o datorie de 18 bani

apia

Foto: Facebook / adevarul.ro

Gavrilă Tudor Zinveliu, un preot din satul Bichigiu din județul Bistrița-Năsăud care este și agricultor, a povestit că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) i-a trimis o scrisoare prin care îl amenință cu executerea silită pentru o datorie de 18 bani.

„Mă tot întreb cât o fi cheltuit agenția Apia să-mi spună că am o restanță de 18 bani? Dacă nu plătesc, mă execută silit?”, a scris pe Facebook localnicul din Bichigiu.

Prin scrisoarea trimisă luna trecută, APIA îl înștiința că are o datorie de 0,18 bani la Fondul European de Garantare Agricolă. Înștiințarea a fost trimisă chiar de la București, de la sediul central al APIA.

În cazul în care nu plătea, agricultorul era avertizat că va fi executat silit: „dosarul dvs. va fi transmis către organele de executare silită competente”.

Gavrilă Tudor Zinveliu, care deține mai multe livezi cu meri și un solariu, a explicat pentru adevarul.ro ce s-a întâmplat. Cei 18 bani reprezentau o majorare pentru întârzierea unei plăţi, adică o penalizare la penalizare.

Pentru afacerea din agricultură, Zinveliu a încasat în anii precedenţii subvenţii de la APIA, prin Fondul European de Garantare Agricolă. În 2017 însă, inspectorii instituţiei finanţatoare au constatat că preotul n-a respectat întocmai condiţiile impuse de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură la acordarea subvenţiei şi au hotărât să-l penalizeze cu 400 de lei. Înştiinţarea i-a fost trimisă în 2017, an în care preotul a şi plătit cei 400 de lei.

Potrivit lui Zinveliu, amenda a fost plătită mai târziu decât data recomandată, motiv pentru care s-a ales cu penalizarea de 18 bani. Preotul consideră că oficialilor APIA le-ar fi fost mult mai uşor să-şi recupereze datoria de 18 bani direct din contul lui, pe care deja îl cunoşteau, pentru că acolo a primit şi subvenţiile încasate, în loc să cheltuiască bani pe trimiterea unui scrisori tocmai de la sediul central al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version