Aeronava Germanwings care s-a prăbușit în Alpii Francezi. Foto: Sebastien Mortier via Wikimedia Commons

Procurorii care se ocupă de anchetarea accidentului aviatic din Franța au ajuns la o primă concluzie șocantă. Într-o conferință de presă, aceștia au spus că, din câte se pare, copilotul ar fi provocat accidentul și a distrus avionul intenționat. Echipele de investigatori caută acum mai multe date despre copilot, viața acestuia și ce l-ar fi făcut să fac acest gest îngrozitor. Acesta era de naționalitate germană și avea 28 de ani.

Încă de dimineață au apărut informații care arătau că unul dintre piloți ar fi părăsit cockpitul aeronavei înainte să piardă altitudine.

Concluziile ar fi fost trase în urma studierii cutiei negre a avionului. Potrivit sursei, în prima parte a zborului a fost o atmosferă normală între cei doi piloți. Apoi, din înregistrare reiese că unul dintre piloți a ieșit din cabină, însă fără să se cunoască motivul.

În înregistrarea ambientală se aude cum acesta bate ușor în ușă. Apoi, pentru că nu i se răspunde mai mult timp, în timp ce avionul începe să piardă din altitudine, aceasta bate cu putere în ușă, ca și cum ar încerca să o spargă. Cel care ar fi părăsit cabina era comandantul de zbor.

Ipotezele accidentului în timpul anchetei

Misterul s-a adâncit după ce specialiștii nu au putut explica de ce coborârea în altitudine de la 11.500 de metri în cele zece minute s-a făcut gradual,  atât timp cât avionul Airbus A320 nu ar fi suferit o avarie catastrofală.

Investigatorilor li s-a părut ciudat că niciunul dintre piloți nu a comunicat cu controlorii de trafic atunci când avionul a început să piardă din altitudine.

Avionul, care aparținea companiei Germanwings, o subsidiară Lufthansa, s-a prăbușit marți dimineață. Acesta zbura din Barcelona spre Dusseldorf. Cele mai multe victime sunt de origine germană (67) și din Spania (45). Printre victime ar mai fi și un belgian, un danez, doi australieni, doi columbieni și doi argentinieni.