Accident nuclear în Ucraina, la 500 de km de România

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a anunțat că un accident a avut loc la centrala nucleară de la Zaporizhia, situată în sud-estul țării.

Potrivit agenţiei de presă Interefax, accidentul ar fi condus la oprirea grupului 3 al centralei, cu o putere de 1.000 MW.

Oprirea activității a dus la stoparea alimentării cu energie electrică a unor zone din estul ţării. Grupul va reintra în funcţiune, cel mai probabil, în data de 5 decembrie, potrivit economica.net.

Centrala de la Zaporizhia are şase reactoare, cu o putere instalată totală de 6.000 MW, şi este situată la circa 500 km de România.

„Ştiu că a fost un accident la centrala nucleară de la Zaporizhia”, a a spus premierul Iaţeniuk, citat de Reuters, care a cerut ministrului energiei să spună când va fi rezolvată problema.

La rândul său, ministrul Energiei, Volodimir Demcişin, a spus că accidentul de la Zaporojia nu reprezintă niciun pericol şi că centrala se va reîntoarce la normal pe 5 decembrie.

„Nu există nicio ameninţare… Nu sunt probleme la reactoare“, a declarat Demcişin. El adăugat că accidentul a afectat sistemul de transmisie a energiei şi nu este „în niciun caz“ legat de producerea de energie în sine.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.