Stoica Cristinel Popa are 29 de ani. După ce a absolvit două universități de prestigiu din SUA, s-a întors în România pentru a ajuta la schimbarea sistemului de educație.
Tânărul a predat o vreme la Universitatea din Texas, după ce a studiat la Harvard și Stanford, dar a decis să revină în țara natală, unde are un salariu de 1.000 de lei pe lună și stă la cămin, cu studenții.
Brăileanul Stoica Cristinel Popa este asistent universitar şi doctorand la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, iar pasiunea pentru voluntariat și-a descoperit-o încă din tmpul liceului.
”M-am ocupat de la salubrizări de parcuri, vopsit de garduri de instituţii publice până la campanii antidrog, antifumat şi susţinerea de piese de teatru cu tineri din zonele defavorizate“, a povestit el pentru Adevărul.
A ajutat sinistrații din Olt după inundațiile din 2006, însă profesorii de la liceul unde învăța nu au înțeles importanța gesturilor sale.
”Majoritatea profesorilor în mod clar nu erau de acord, spuneau că este o bătaie de joc, o pierdere de timp şi nu înţelegeau absolut deloc noţiunea de voluntariat. Diriginta mea mă umilea în faţa clasei, spunea că a avut activişti PCR care stăteau pe capul ei, dar eu încercam să îi explic că nu e totuna cu activiştii organizaţiilor neguvernamentale”, a adăugat el.
O atitudine total diferită faţă de cea a profesorilor din România au avut autorităţile europene, care i-au oferit lui Cristinel burse şi șansa de a participa la conferințe în domeniu. În 2006, după ce a împlinit 18 ani, şi-a înfiinţat propriul ONG (Asociaţia Euroteens).
A absolvit Stanford cu onoruri în 2011, iar apoi și-a continuat studiile la Harvard, unde a primit o bursă completă și l-a întâlnit pe Bill Clinton, fostul președinte american. După un master făcut la Universitatea din Texas, unde a și predat, a revenit în România.
Aici, începând cu 2015, au început problemele, având dificultăți să își echivaleze studiile, cu toate că a absolvit două dintre cele mai bune universități din lume.
Conform unor reglementări din România, trebuie să facă un doctorat pentru a putea avansa peste gradul de lector. Acum este asistent universitar la Galați, unde câștigă 1.000 de lei net pe lună.
”Am trăit după ce am revenit din SUA cu banii strânşi acolo, am mai stat şi cu părinţii ca să mai reduc cheltuielile, iar acum stau la cămin, cu studenţii, bineînţeles contra cost”, a încheiat tânărul care visează să implementeze și în România metodele de predare pe care le-a învățat în Statele Unite.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: