Primul sondaj înainte de alegerile parlamentare. Surpriza de pe locul 2

alegeri parlamentare 2016 sondaj
Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Nicușor Dan. Foto: Wikimedia Commons, www.alinagorghiu.ro, Facebook Nicușor Dan

Primul sondaj publicat de la începutul campaniei electorale arată că PSD este partidul cel mai bine cotat în preferinţele alegătorilor, cu 40%.

Pe locul al doilea s-a clasat partidul lui Nicuşor Dan: Uniunea Salvaţi România a obţinut un procent de 19%.

PNL, care ocupa în mod tradițional locul al doilea în sondaje, după PSD, s-a clasat de această dată pe poziția a treia, fiind preferat de 18% dintre cei care au declarat că vor merge la vot pe 11 decembrie, când au loc alegerile parlamentare.

Pe locul al patrulea s-au clasat la egalitate, cu 7%, ALDE, partidul condus de Călin Popescu-Tăriceanu, și PMP, condus de fostul președinte Traian Băsescu.

Studiul a fost realizat de Kantar-TNS la comanda USR, în perioada 11-21 noiembrie 2016, prin metoda interviurilor telefonice aplicată pentru un eşantion de 1.003 persoane şi are o marjă de eroare de +/- 3,1%.

Pe cine vor românii premier din această iarnă

Potrivit sondajului de opinie, restul partidelor nu ar intra în Parlament, nereușind să treacă pragul electoral de 5% (este vorba despre UDMR și de Partidul România Unită condus de deputatul Bogdan Diaconu, care ar obține fiecare 3%).

În total, 55% dintre cei intervievați au declarat că vor merge cu siguranță la urne pe 11 decembrie.

alegerile parlamentare 2016 usr sondaj de opinie
Cum vor vota românii pe 11 decembrie, potrivit sondajului de opinie realizat la comanda USR. Sursa: USR

Ce sloganuri au candidații la alegerile parlamentare din decembrie

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.