K2-33b face o rotație completă în jurul stelei sale în 5 zile (imaginea este o ilustrație). Sursa: NASA/JPL-Caltech

Astronomii au descoperit cea mai tânără exoplanetă complet formată observată până acum. Exoplanetele sunt planete care orbitează în jurul unor stele din afara sistemului nostru solar.

Descoperirea a fost realizată folosind Telescopul Spațial Kepler al NASA, precum și Observatorul W. M. Keck din Mauna Kea, Hawaii, anunță nasa.gov.

Planeta nou-descoperită se numește K2-33b, este puțin mai mare decât Neptun și face o rotație completă în jurul stelei sale în doar 5 zile.

K2-33b, cea mai tânără planetă descoperită până acum, are o vârstă cuprinsă între 5 și 10 milioane de ani.

„Pământul are aproximativ 4,5 miliarde de ani. Prin comparație, planeta K2-33b este foarte tânără. O poți compara cu un copil”, a declarat Trevor David de la Caltech, autorul principal al noului studiu publicat online în jurnalul științific „Nature”.

Până la ora actuală, astronomii au descoperit aproximativ 3.000 de exoplanete. Aproape toate acestea orbitează în jurul unor stele cu vârste medii, de peste un miliard de ani.

„Planeta nou-născută ne va ajuta să înțelegem mai bine cum se formează planetele, ceea ce este important deoarece așa putem înțelege care este procesul care a dus la formarea Terrei”, a declarat coautorul Erik Petigura de la Caltech.

Măsurătorile în infraroșu realizate de NASA au arătat că steaua din acel sistem solar era înconjurată de un disc subțire de rămășițe planetare, ceea ce indica faptul că faza de formare a planetelor e pe final. Planetele se formează din discuri de gaze și de praf numite „discuri protoplanetare”, care se află în jurul stelelor tinere.

„Inițial, această materie poate împiedica formarea unor planete, dar după câteva milioane de ani praful începe să se disipeze”, a explicat coautoarea Anne Marie Cody de la Centrul de Cercetare Ames al NASA.

Interesant la K2-33b este că se află extrem de aproape de steaua sa. Planeta se află de 10 ori mai aproape de steaua sa decât Mercur de Soare. Din acest motiv, K2-33b este foarte fierbinte.

Animație realizată de Jet Propulsion Laboratory:

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Un român, câștigătorul unei competiții internaționale de fotografie cu o imagine magnifică
Islandezii au reușit să transforme dioxidul de carbon în piatră. Tehnologia ar putea salva planeta
Cele mai bătrâne ființe din lume. Vietățile care pot să trăiască milioane de ani

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.