Tradiția încondeierii ouălor în Bucovina, la National Geographic: „O artă care te va uimi”

Un film scurt despre tradiția încondeierii ouălor în Bucovina a fost prezentat online de publicația National Geographic.

Filmul a strâns aproape 3 milioane de vizualizări, peste 57.000 de Like-uri și a fost distribuit de peste 27.000 de ori.

Numită „o artă incredibilă care te va uimi” de editorii National Geographic, tradiția vopsirii ouălor de Paște s-a transformat în Bucovina într-o adevărată artă.

Elena Crăciunescu este una dintre cele 14 încondeietoare de ouă din micul sat Ciocănești din județul Suceava. Casele din sat au motive arhitecturale elaborate care se reflectă și în decorațiunile de pe ouă.

Pentru a încondeia ouăle, Elena Crăciunescu folosește chișița (un creion din lemn care are în vârf un tub foarte subțire din tablă fină pentru a permite filtrarea cerii). Cu ajutorul acestuia, Elena face modelul din ceară pe un ou curat și uscat.

După aceea, ea cufundă oul în vopsea și repetă procesul pictării cu ceară, cufundându-l apoi în alte vopsele pentru a crea un efect de stratificare. Ceara acționează ca un scut între fiecare tip de vopsea, ceea ce permite oului să rețină culoarea de la scufundarea anterioară.

La final, oul este încălzit, iar ceara se topește, lăsând în urmă un model uimitor.

Elena Crăciunescu face în jur de 500 de ouă pe an, în special în perioada Paștelui: „Când eram mai tânără, mai domnișoară, făceam în jur de 600-700 de ouă pe an. Eu încondeiez de când eram mică. De pe la vârsta de 15 ani, cam așa. Acuma am înaintat în vârstă”.

Filmul este realizat de Titus-Armand Napirlica, un regizor din Praga, și a fost selectat de editorii National Geographic în cadrul rubricii „Short Film Showcase”, care prezintă filme scurte excepționale realizate de regizori din întreaga lume.

„Căutăm lucrări care afirmă misiunea National Geographic de a inspira oamenii să aibă grijă de planetă”, mai notează editorii National Geographic.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Două sate de poveste care au case cu pereții pictați. Unul e din România
Sat unic în România: 14 locuitori și case ca în urmă cu sute de ani
Fotograf străin, despre o clădire în paragină din România: Una dintre cele mai frumoase din lume

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: