Cântă death metal, dar salvează vieți în București

Toboșarul Mihai Tănăsescu face tot ce poate pentru a-i ajuta pe dependenții de droguri din București (channel4.com)
Toboșarul Mihai Tănăsescu face tot ce poate pentru a-i ajuta pe dependenții de droguri din București (channel4.com)

Jurnalistul britanic Paraic O’Brien a petrecut câteva nopți în București, unde s-a întâlnit cu toboșarul unei trupe death metal care încearcă, în paralel, să evite o epidemie de HIV.

Mihai Tănăsescu este un tânăr român care își împarte timpul între bătutul tobei pe scenă și bătutul străzilor din capitala României într-o ambulanță, scrie Channel 4.

Alături de alți tineri, el împarte ace curate dependenților de heroină și prezervative prostituatelor, dorind să oprească răspândirea virsului HIV în București. El spune că pasiunea sa pentru muzică l-a ținut departe de un stil de viață periculos, precum cel al dependenților pe care îi ajută în fiecare zi.

Programul pentru SIDA al Băncii Mondiale avertizează că multe țări din Estul Europei pot fi victimele unei noi epidemii de HIV. Prinicpala cauză sunt alternativele sintetice, mai ieftine, ale heroinei și faptul că unii dependenți își injectează aceste droguri și de 30 de ori pe zi. Acest lucru face ca șansele de a fi infectat cu HIV să crească vertiginos.

Printre cei care sunt aprovizionați regulat cu ace curate sunt dependenții care trăiesc în sistemul de canalizare al Bucureștiului. De asemenea, jurnalistul britanic a observat cum un cuplu care avea un copil de nici doi ani a venit la ”banca mobilă de ace” pe timp de noapte.

”Primul pas este să se injecteze mai rar. Totul ține de timp”, spune liderul echipei medicale, Dan Popescu.

În multe țări europene, unde bugetul alocat sănătății scade constant, dependenții au la dispoziție o gamă variată și accesibilă de droguri. În timp ce politicienii susțin austeritatea, oamenii din București mor din cauza ei. România nu a reușit să obțină finanțări importante în lupta cu HIV, mai scrie site-ul britanic.

Puteți vedea reportajul realizat de Paraic O’Brien AICI.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Marea Britanie. Se caută oameni pentru bucătărie, șoferi sau asistente
Reduceri eMAG la storcătoare de fructe
Locuri de muncă în străinătate. Se caută bucătari, ospătari, măcelari, îngrijitori