TOP 10. Cele mai bune orașe în care să trăiești în România

oraș cluj-napoca
Foto: GhitaB27 / pixabay.com

Cluj-Napoca, Brașov și Constanța ocupă podiumul într-un top al celor mai bune orașe în care trăiești în România, arată studiul T.R.A.I. realizat de platforma Storia.

Capitala se află pe locul 4. Urmează Târgu Mureș, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Ploiești, Craiova și Alba Iulia. Timișoara, de exemplu, nu a reușit să intre în primele 10 orașe, aflându-se pe poziția 12. La finalul articolului găsiți clasamentul complet al tuturor orașelor analizate în cadrul studiului.

TOP 10 Cele mai bune orașe în care să trăiești în România

1. Cluj-Napoca: 46,77
2. Brașov: 43,66
3. Constanța: 40,82
4. București: 40,32
5. Târgu Mureș: 39,11
6. Râmnicu Vâlcea: 38,43
7. Sibiu: 38,09
8. Ploiești: 37,02
9. Craiova: 36,99
10. Alba Iulia: 36,94

De altfel, niciunul dintre orașe nu a reușit să obțină un punctaj care să-i asigure o „notă de trecere”. Cel mai mare punctaj (46,77 puncte din 100) a fost obținut de Cluj-Napoca. Scoruri de peste 40 de puncte au obținut și Brașov (43,66), Constanța (40,82) și București (40,32).

Studiul T.R.A.I. realizat de Storia măsoară o serie de factori cheie (trafic, acces la servicii și facilități, calitatea aerului, valoarea proprietăților) pe care, ulterior, îi traduce într-un scor de calitate a vieții. Cercetarea adună date din surse obiective precum Google Traffic, Google Places, Airly și storia.ro.

Cu cât scorul T.R.A.I. se apropie de 100, cu atât nivelul de trai este mai ridicat în zona respectivă. Cele 4 criterii principale luate în calcul sunt următoarele:

Traficul. Criteriul ia în calcul date precise despre circulația rutieră și viteza de deplasare, în raport cu viteza maximă legală admisă în zonă. Cu cât scorul se apropie de 100, cu atât traficul este mai redus în zonă.

Calitatea aerului este calculată pe baza datelor Airly. Monitorizează constant calitatea aerului pe baza indicatorilor de poluare: particule în suspensie, oxizi de azot, O3, SO2, CO, temperatură, presiune atmosferică, umiditate și vânt. Cu cât scorul este mai ridicat și se apropie de 100, cu atât aerul este mai curat în zona respectivă.

Repere. Acest criteriu ia în calcul numărul total de magazine, supermarketuri, baruri, restaurante, grădinițe, școli, parcuri, locuri de joacă, facilități medicale și mijloace de transport în comun disponibile. Cu cât scorul este mai aproape de 100, cu atât zona are mai multe puncte de interes pe metru pătrat.

Imobiliare. Calculează costul mediu pe metru pătrat al locuințelor, raportat la media prețurilor imobiliare la nivel național. Cu cât scorul se apropie de 100, cu atât locuințele din cartier au prețuri mai ridicate pentru cumpărare.

Scor Național T.R.a.I. – Top Cartiere – June, 2024 by Andreea Dogar on Scribd

Foto: GhitaB27 / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.