9 orașe medievale din Europa mai puțin cunoscute de români

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

Cei care au vizitat deja Sighișoara, Sibiul, Brașovul sau satele de poveste din Transilvania și vor să se bucure de o priveliște de poveste prin Europa pot merge în câteva orașe medievale mai puțin populare ca destinații turistice printre români.

De altfel, arhitectura medievală foate bine conservată e unul dintre punctele de atracție ale Europei. Sunt țări de pe „bătrânul continent” care au mai multe orașe medievale înscrise în patrimoniul UNESCO și protejate.

Iată câteva orașe ale căror clădiri medievale au reușit să supravețuiască de-a lungul istoriei.

Rothenburg ob der Tauber, Germania. Este un oraș din Franconia Mijlocie, landul Bavaria. Este vizitat de turiști din întreaga lume și apreciat pentru că a păstrat o foarte mare parte din clădirile medievale în partea veche a orașului.

Există și o legendă legată Rothenburg ob der Tauber, care spune că în 1631, în timpul „Războiului de 30 de ani”, dintre catolici și protestanți, primarul Georg Nusch, după ce a fost învins de catolici, a fost obligat să bea 3,25 litri de vin dintr-un foc pentru a salva orașul și 4 sfetnici de la moarte.

Mont Saint Michel, Franța. Este o mică așezare pe o stâncă granitică, cu înălțime de 78 de metri. Aici se manifestă cel mai reprezentativ fenomen de flux și reflux. Trăiesc 41 de locuitori și este unul dintre cele mai vizitate locuri din Franța, cu peste 3,2 milioane de turiști anual. Din 1979 a intrat în lista patrimoniului cultural UNESCO.

Colmar, Franța. Și acesta este unul dintre cele mai frumoase orășele medievale. Pe lângă clădirile construite în jurul anilor 1500 oferă și povești interesante despre istoria vinului. Turiștii sunt încântați și de plimbările cu barca care se fac pe canalele ce străbat orașul medieval.

Hallstatt, Austria. Anual, un milion de turişti vizitează localitatea, cei mai mulţi în intervalul mai-octombrie. Iarna, vin aici împătimiţii sporturilor de sezon, în timp ce vara staţiunea e plină de pasionaţi de schi nautic şi zbor cu parapanta, dar şi de simpli iubitori de drumeţii montane.

San Gimignano, Italia. Este un mic orășel medieval care se află în Toscana. Este recunoscut pentru arhitectura sa medievală unică. Orașul este în patrimoniul UNESCO. Datorită peisajului pe care îl oferă, aici s-au făcut și mai multe filme celebre.

Avila, Spania. Este supranumit și Orașul de Pietre și Sfinți. Uimește cu 88 de turnuri de apărare și o catedrală uriașă. Străzile mici şi pietruite, arhitectura deosebită şi liniştea acestei cetăţi fac din orice plimbare o experienţă deosebită.

Heiligenbrunn, Austria. Nu are castele, însă foarte multe case sunt foarte bine conservate și oferă o priveliște de poveste. Micul orășel are în jur de 1.000 de locuitori și 2 hoteluri în care se pot caza turiștii.

Vitré, Franța. Este un oraș medieval de poveste. Potrivit turiștilor, pare că te teleportează în viața de la 1500. Este apreciat pentru că arhitectura și clădirile au fost conservate. „Dacă nu aș fi fost rege al Franței, mi-ar fi plăcut să fiu burghez în Vitre!”, spune regele Franței Henric al IV-lea, impresionat în 1598 de bogăția orașului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.