5 afecțiuni care evoluează în tăcere. Cum le poți preveni

Cei mai mulți dintre noi suntem obișnuiți să ne adresăm medicului numai atunci când ne supără ceva, fie că este vorba despre dureri, stări neplăcute sau semne vizibile, însă această abordare nu este chiar corectă. Dacă organismul nu dă semne evidente de boală, nu înseamnă neapărat că starea noastră de sănătate este corespunzătoare.

Există numeroase afecțiuni medicale care ajung să fie depistate din întâmplare, dar care, netratate la timp, se pot agrava și pot genera complicații severe. Află din rândurile următoare care sunt bolile cărora este important să le acordăm atenție periodic, chiar dacă nu prezentăm simptome.

Ateroscleroza

În prezent catalogată drept principala cauză de mortalitate în rândul populației din țările dezvoltate, ateroscleroza este o afecțiune cu debut și evoluție silențioase, ajungând, de multe ori,  să fie depistată atunci când deja a produs probleme de sănătate majore. Ea reprezintă, mai exact, îngustarea arterelor și este cauzată de depunerile de grăsimi (în special colesterol) si calciu pe pereții vaselor sanguine, depuneri ce poartă numele de plăci de aterom. Acestea se formează atunci când nivelurile de colesterol circulant sunt prea ridicate și pot provoca oricând un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. De aceea, este important să îți verifici periodic profilul lipidic, iar dacă depistezi niveluri ridicate de colesterol sau trigliceride mari, este esențial să te adresezi medicului pentru a evita alte complicații.

Hipertensiunea arterială

Odată cu înaintarea în vârstă, crește și predispoziția la boli cardiovasculare, așa cum este hipertensiunea arterială. Cu toate acestea, în zilele noastre, tot mai mulți tineri încep să se confrunte cu palpitații, tahicardie și tensiune arterială peste nivelurile normale. Dacă tulburările de ritm cardiac mai pot fi resimțite, hipertensiunea generează foarte rar simptome, motiv pentru care ar fi ideală monitorizarea periodică a tensiunii arteriale.

Diagnosticul de hipertensiune este stabilit dacă pacientul are o tensiune mai mare de 140/90 mmHg, cu ocazia a trei măsurători diferite, în decurs de câteva săptămâni. Odată diagnosticată, hipertensiunea arterială necesită tratament îndelungat, uneori fiind necesară urmarea acestuia pentru tot restul vieții.

Glaucomul

Dintre afecțiunile oftalmologice, glaucomul este printre cele mai tăcute, dar și cele mai periculoase. Acesta este definit ca fiind o boală degenerativă a ochiului, caracterizată prin creşterea presiunii intraoculare și care expune pacientul la un risc ridicat de orbire. De aceea, cu cât glaucomul este depistat mai curând, cu atât mai mari sunt șansele de recuperare. Debutul bolii poate avea loc la orice vârstă, motiv pentru care este indicată o frecvență anuală a consultațiilor oftalmologice.

Tulburările glandei tiroide

Sistemul endocrin este deosebit de complex și în aceeași măsură de important pentru buna desfășurare a activității organelor. Printre cele mai frecvente tulburări endocrine se numără cele care afectează glanda tiroidă (nodulii tiroidieni, hiper sau hipotiroidismul), iar urmările acestor tulburări pot fi grave, dacă nu sunt tratate în timp util. Atunci când glanda tiroidă nu funcționează la parametri normali, poate dezechilibra anumite metabolisme și poate provoca afecțiuni cardiace, afectarea profilului lipidic (cu risc crescut de accidente vasculare sau infarct miocardic) sau tulburări ale aparatului reproducător, în special în rândul femeilor. Un set de analize de laborator, ce include verificarea hormonilor tiroidieni, este deosebit de util în depistarea afecțiunilor acestei glande.

Diabetul zaharat

Numărul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat este în continuă creștere, pe toată suprafața globului, acest lucru datorându-se mai multor factori (stilul de viață haotic, alimentația dezechilibrată, consumul de alcool etc.). Cu toate acestea, nu toți bolnavii de diabet ajung să fie și diagnosticați, întrucât această afecțiune are rareori simptome în fazele incipiente și, atunci când apar manifestări, ele pot fi ignorate sau confundate cu ușurință. Diabetul zaharat este provocat de un dezechilibru la nivelul celulelor secretoare de insulină din pancreas, principalul semn al acestei afecțiuni fiind hiperglicemia. De cele mai multe ori, pacienții diagnosticați sunt nevoiți să urmeze în permanență tratamentul pentru diabet, dar și să-și monitorizeze în mod constant nivelul glicemiei.

Indiferent de vârstă, oricine este expus riscurilor de a dezvolta afecțiuni cronice, care pot pune viața în pericol. De aceea, monitorizarea constantă a stării de sănătate ar trebui să devină un obicei bine înrădăcinat, astfel încât să eviți agravarea unor astfel de probleme, care apar și se dezvoltă în tăcere, fără simptome evidente.

Sursa foto: Shutterstock.com


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version