AcasăAlegerile editorilor10 noutăți despre cardul de sănătate. Instrument unic pentru serviciile medicale, de...

10 noutăți despre cardul de sănătate. Instrument unic pentru serviciile medicale, de la 1 mai

-

Proiectul de Hotărâre de Guvern, care conţine Normele metodologice de aplicare a cardului naţional de sănătate, a fost aprobat, miercuri, în şedinţa Executivului.

Iată zece dintre noutățile pe care Normele metodologice de aplicare a cardului naţional de sănătate le aduc pentru pacienți.

1.    Cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale acordate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, începând cu data de 1 mai 2015.

2.    În perioada 1 februarie – 31 martie 2015, cardul naţional de sănătate va fi folosit  în paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale.

3.    În acest fel, se va asigura accesul la servicii medicale şi celor aproximativ 800.000 de asiguraţi care încă nu au intrat în posesia cardului de sănătate.

4.    Cardurile naţionale de sănătate nedistribuite şi predate de către operatorul de servicii poştale la casele de asigurări de sănătate sunt distribuite asiguraţilor de către casele de asigurări de sănătate, fie prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă asiguratul, fie prin intermediul medicilor de familie, cu ocazia primei prezentări în vederea acordării unui serviciu medical.

5.    Începând de săptămâna trecută, sute de medici de familie au solicitat preluarea cardurilor pentru asiguraţii din listele lor.

6.    Pentru asiguraţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie, cardurile de sănătate se eliberează la sediul casei de asigurări în evidenţa căreia se află.

7.    Adeverinţa de asigurat, valabilă trei luni de la emitere, poate să fie alternativa pentru cei care refuză cardul din motive religioase sau de conştiinţă.

8.    Pentru obţinerea acestei adeverinţe, asiguratul va depune o declaraţie pe propria răspundere că refuză cardul de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă şi va depune cardul de sănătate, în cazul în care i-a fost distribuit.

9.    Alternativa adeverinței presupune deplasarea periodică a asiguratului la casa de asigurări pentru a solicita adeverinţa de asigurat.

10.     Cardurile nerecepţionate sau returnate de către asiguraţii care le refuză vor rămâne la casa de asigurări, de unde le pot ridica oricând, în cazul în care revin asupra deciziei de a nu deţine acest card.

“Cardul de sănătate nu intră în contradicţie cu nicio religie. Mai mult, este un instrument care nu conţine date medicale. Asiguratul primeşte un card pe care sunt inscripţionate doar datele de identificare în sistem. El poate fi folosit în această formă sau posesorul lui poate opta pentru inscripţionarea unui minim de date medicale. Cardul naţional de sănătate are rolul de a confirma calitatea de asigurat într-un mod mult mai rapid şi de a valida, în vederea decontării din fondul de sănătate, servicii medicale reale, de care a beneficiat asiguratul”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Dan Arsenie
Dan Arseniehttp://greatnews.ro
Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

RĂMÂI MEREU CONECTAT CU NOI

302,134FaniÎmi place
391CititoriConectați-vă
122AbonațiAbonați-vă
52FollowersFollow

CINE, CE, CUM?

Grupul „Vouă”. Naşterea şi rătăcirea umorului inspirat „din viaţă şi din...

0
Gabriel Radu, „Mustăciosul de la Vouă”, aşa cum a rămas în memoria oamenilor, a scris sute de momente comice ale grupului „Vouă”, după 1995....

De ce sunt Israel și Iran țări inamice

0
Israelul a atacat zeci de ținte nucleare și militare din Teheran. Au fost uciși mai mulți generali iranieni și oameni de știință care ar...

TOP 7 cei mai ieftini furnizori de energie electrică în 5...

0
De la 1 iulie 2025, odată cu liberalizarea pieței de energie electrică, unii românii vor plăti facturi duble pentru electricitatea consumată. Practic, plafoanele de...