Zonele din România în care zăpada are 50 de centimetri

FOTO: Salvamont Suceava/Facebook

FOTO: Salvamont Suceava/Facebook

Salvamontiștii din Suceava atrag atenția că stratul de zăpadă în zona montană este de cca 15 – 20 cm grosime în masivele Rarău , Giumalău, Suhard, Bistriței și ajunge la circa 40 – 50 cm în masivul Călimani. În zonele unde vântul a viscolit zăpada (de regulă la limitele dintre pădure și golul alpin) și pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate ajunge și până la 1,5 metri. În contextul în care sunt mulți care merg la munte în zilele acestea, salvamontiștii au făcut câteva recomandări turiștilor:

– să țină cont de atenționările de vreme rea, respectiv cod galben/portocaliu (vânt, precipitații, etc.) și să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele montane sau traseele dificile de acces în zona de creastă din cauză că marcajele turistice, exceptând stâlpii indicatori, sunt acoperite de zăpadă sau de crengile arborilor;

– să fie echipați corespunzător, astfel: ghete iarnă, parazăpezi, jachetă de vânt, polar, rucsac, căciulă, apă, dulciuri, ochelari, etc.

– să se informeze în legătură cu starea traseului ce urmează să fie abordat;

– în cazul în care consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont pentru informații sau pentru intervenții în timp optim, pentru a se evita situații neplăcute, uneori critice.

Nu sunt recomandate următoarele trasee montane:

a. în masivul Călimani

– traseul marcat cu punct roșu, între șaua Negoiu și Poiana Izvoarele;

– traseul marcat cu punct albastru, între Gura Haitii și vf. Călimaniul Cerbului

– traseul marcat cu cruce roșie – Poiana Izvoarelor – Coada Pietrosului;

b. masivul Rarău

– traseul marcat cu cruce albastră – circuit Pietrele Doamnei. Recomandăm ca numai cei echipați corespunzător să acceseze acest traseu.

– traseul marcat cu cruce galbenă, Izvorul Alb – Limpedea – Rarău, deoarece a fost deteriorat de exploatările forestiere, dar turiștii pot urca pe traseul marcat cu punct albastru care pleacă spre Rarău de la baza pârtiei Rarău;

Pentru accesul auto în zona montană este recomandat ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă, deoarece pe unele zone de drum poate fi zăpadă, respectiv gheață, transmit cei de la Salvamont Suceava.

FOTO: Salvamont Suceava/Facebook

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version