Ziua consultărilor pentru desemnarea noului premier. Pe cine ar propune PSD

Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Astăzi, de la ora 15:00, încep consultările la Cotroceni, între partidele parlamentare și președintele Klaus Iohannis, pentru desemnarea noului premier. PSD și-ar fi stabilit deja, zilele trecute, o listă scurtă, iar astăzi urmează să anunțe oficial pe cine propun.

Potrivit unor surse din interiorul partidului, cele mai mari șanse le-ar avea ministrul demisionar al Economiei, Mihai Tudose, deputatul și președintele comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Adrian Țuțuianu și senatorul și președintele comisiei parlamentare pentru anchetarea alegerilor prezidențiale din 2009, Mihai Fifor.

„Să fie un om corect, un om responsabil, un om care să nu fie aventurier. Un om cinstit și un om cu viziune”, a precizat Liviu Dragnea, despre cum ar trebui să fie viitorul premier. De asemenea, se vorbește despre faptul că unii dintre miniștrii demisionari ar putea putea apărea în viitorul guvern. Este vorba despre Carmen Dan, de la Interne, Olguța Vasilescu, de la Muncă, Mihai Tudose, de la Economie, Marius Dunca, de la Ministerul Tineretului și Sportului, Ana Birchall, de la Afaceri Europene și ministrul Dezvoltării și Administrației, Sevil Shhaideh.

Din opoziție au fost declarații care au spus că votul de la moțiunea de cenzură de săptămâna trecută au arătat faptul că parlamentarii PSD și ALDE au o majoritate fragilă.

„O să rezolv această problemă foarte repede. Voi desemna o persoană şi acea persoană va prezenta o listă de miniştri şi se va duce în faţa Parlamentului. Acolo se votează. E simplu. nu e nicio complicaţie”, a spus, zâmbind, Iohannis, când a fost întrebat cu va „testa” existența unei noi majorități parlamentare.

Preşedintele Iohannis a mai spus că soluţia alegerilor anticipate este posibilă în cazul unei „crize profunde”, ceea ce el nu îşi doreşte, însă ele „nu pot fi excluse” ca variantă, totul depinzând de votul din Parlament pentru numirea unui nou Guvern.

„Alegerile anticipate sunt o soluţie prevăzută de Constituţie, dar, sigur, pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie să intrăm mai întâi într-o criză profundă, şi eu în niciun caz nu îmi doresc aşa ceva. Dar, sigur, ele nu pot fi niciodată excluse şi, în fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament”, a mai adăugat președintele.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.