Zimbri liberi în România, după 200 de ani. Urmează eliberarea de cai sălbatici în Carpați

zimbri_1
La 222 de ani de la uciderea ultimului zimbru transilvănean, o rezervație de zimbri din România se pregătește să elibereze în sălbăticie cinci exemplare din cel mai greu animal european de uscat. 

Joi, 22 martie, cinci zimbri – fiecare cu câte un radio-colar, pentru monitorizare permanentă – vor fi eliberați într-o zonă cu păduri și pajiști întinse din Parcul Natural Vânători Neamț. Sunt primii zimbri în libertate pe teritoriul României de la 1790 încoace. În acel an a fost ucis ultimul zimbru transilvănean.

Alți 19 zimbri de la Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină Dragoș-Vodă sunt în semilibertate. Conducătorii rezervației spun că și aceștia ar putea fi eliberați în viitorul apropiat. Ar putea ajunge tot în Parcul Natural Vânători Neamț, dar sunt luate în calcul și alte zone prielnice din România.

Zimbrilor le plac pădurile mixte și pajiștile de la altitudini medii, de 700-1200 de metri. Vorbind despre zimbri, directorul Parcului Natural, Sebastian Cătănoiu, spune că speră ca punerea în libertate a acestor animale „să ne ajute, pe toţi, ca naţie, să ne redescoperim istoria, tradiţiile şi virtuţile, aşa cum au fost ele odinioară”.


Cătănoiu adaugă că, pe lângă zimbri, și alte animale care trăiau odinioară în Carpați ar putea popula acești munți din nou. „Ne gândim la caii sălbatici (Konic horses), care au fost deja reintroduşi cu succes în Carpaţii din Polonia”, adaugă directorul Parcului, într-un comunicat.

Cei cinci zimbri aleși pentru eliberare fac parte dintr-o turmă de 15 zimbri aduși în România din vestul Europei, în 2003. Pentru ei a fost amenajat un țarc de 180 de hectare, unde animalele trăiesc în semilibertate.

ISTORIC
Soarta nefericită a uriașului Europei, dispărut după Primul Război

Zimbrii au avut parte de o soartă nefericită. Aceste animale au dispărut din Europa de Vest încă din secolul al XIV-lea, când ultimele exemplare se stingeau în pădurile din Ardennes, un departament din nord-estul Franței.

Din acel secol, turme frumoase de zimbri mai puteau fi găsite doar în centrul și estul Europei. În Polonia secolului al XVI-lea, regele Sigismund I îi condamna la moarte pe cei care braconau zimbri. Aceste măsuri de protejare aveau să țină specia în viața veacuri la rând, în Polonia.

Zimbrii au dispărut din Moldova în 1762 și din Transilvania, cum am văzut mai sus, în 1790. În Polonia, continuau însă să trăiască formidabilele animale. Totuși, braconajul intens de după Primul Război Mondial a dus la pierderea speciei în Polonia. Ultimii zimbri polonezi piereau în 1919.

Din acel an, singurele exemplare în sălbăticie au fost zimbrii din Caucaz. Totuși, în 1927, ultimul zimbru caucazian din sălbăticie era ucis.

Din fericire, grădinile zoologice reușiseră să strângă 50 de zimbri până în 1927. Doar acești zimbri mai erau în viață în acel an. În captivitate, animalele s-au înmulțit și, din 1951, zimbrii au fost eliberați în păduri din Polonia, Belarus, Republica Moldova, Lituania, Ucraina, Rusia și Kîrgîstan.

La o numărătoare din anul 2000, a reieșit că în lume trăiau 3.600 de zimbri. Totuși, toți cei 3.600 de zimbri erau descendenți ai doar 12 indivizi.


Plic și timbru cu zimbri, Poșta Română. Surse foto: Wikimedia Commons, okazii.ro

Locuri din România în care trăiesc zimbri:

Rezervația Dragoș-Vodă, Vânători Neamț
Rezervația Neagră de la Bucșani, Dâmbovița
Valea zimbrilor din Vama Buzăului, Brașov
Hațeg-Slivuț
Grădina Zoologică Târgoviște
1 exemplar la Grădina Zoologică București

Descriere fizică:

Lungime: 2,9-3 metri
Înălțime: 1,9 metri
Greutate: 300-920 km

Zimbrul este mai înalt, dar mai puţin masiv decât ruda sa apropiată bizonul american. De asemenea, are păr mai scurt decât acesta.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version