Zile libere plătite pentru părinții ce stau acasă cu copiii când se închid școlile

părinți copii

Foto: finelightarts / pixabay.com

Camera Deputaților a adoptat joi, 12 martie, în calitate de for decizional, legea prin care părinții primesc zile libere plătite pentru supravegherea copiilor în situația închiderii temporare a unităților de învățământ.

Legea a fost adoptată în unanimitate, de toți cei 269 de deputați prezenți.

Prevederile legii li se aplică angajaților din sectorul public și privat. Legea merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Legea prevede că „se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”.

Legea li se aplică părinților ai căror copii au vârsta de până la 12 ani și care sunt înregistrați în cadrul unei unități de învățământ. De asemenea, legea li se aplică și părinților care au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 18 ani, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ.

Este important de menționat că prevederile acestei legi li se aplică doar părinților ale căror locuri de muncă nu permit munca la domiciliu sau telemunca.

Numărul de zile libere acordat potrivit prezentei legi se stabileşte de către Guvern, prin hotărâre, pentru fiecare situaţie în parte.

Indemnizația pentru fiecare zi liberă este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (adică din salariul mediu brut pe economie). Conform legii, câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 este de 5.429 de lei.

De asemenea, trebuie menționat că pot beneficia de această lege numai părinții care au un stagiu de cotizare la bugetul asigurărilor de șomaj de minimum 1 lună în ultimele 3 de luni premergătoare datei înregistrării cererii. Indemnizația se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului.

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul în perioada respectivă.

Cu excepția familiilor monoparentale, cererea va fi însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit legii.

Foto: finelightarts / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version