Zile libere 2020. Calendarul zilelor ce pică în timpul săptămânii

munte libertate

Foto: denkendewolke / pixabay.com

Zile libere 2020. Ne aflăm în pragul unui nou an, iar mulți dintre angajații români se întreabă câte dintre zilele libere din anul 2020 vor pica în timpul săptămânii.

În total, conform Codului Muncii, angajații români beneficiază de 15 zile nelucrătoare.

Calendar zile libere 2020 – din 15 zile, 11 sunt în timpul săptămânii

 

În acest an românii sunt norocoși: din cele 15 zile libere, 11 zile pică în timpul săptămânii, așa că se vor putea bucura de ele.

4 dintre zilele nelucrătoare vor fi în weekend. Este vorba despre prima zi de Paști, prima zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului (sâmbătă, 15 august 2020) și a doua zi de Crăciun (sâmbătă, 26 decembrie 2020).

Zile libere 2020 – Potrivit Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt următoarele:

 

– 1 și 2 ianuarie (miercuri, respectiv joi);
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (vineri);
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
– prima și a doua zi de Paști (duminică, respectiv luni);
– 1 mai (vineri);
– 1 iunie (luni);
– prima și a doua zi de Rusalii (duminică, respectiv luni);
– Adormirea Maicii Domnului (sâmbătă);
– 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României (luni);
– 1 decembrie (marți);
– prima și a doua zi de Crăciun (vineri, respectiv sâmbătă).

Vinerea Marea, cea mai nouă zi liberă nelucrătoare

 

Cea mai nouă zi libere nelucrătoare adăugată în Codul Muncii este Vinerea Mare. Ea a devenit zi liberă nelucrătoare începând cu anul 2018 (legea a intrat în vigoare în 16 martie 2018).

Zile libere 2020 – Salariaţilor care lucrează în unităţi sanitare, în cele de alimentaţie publică în scopul asigurării aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, precum şi celor care lucrează în locuri unde activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Codul Muncii mai prevede că, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Zile libere 2020 – Amenzi pentru angajatori

 

Angajatorii care nu acordă zilele libere prevăzute de Codul Muncii sau care nu oferă compensații în cazul în care nu acordă zilele libere respective riscă să primească o amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

În cazul persoanelor aparţinând cultelor religioase legale, altele decât cele creştine, zilele libere stabilite prin Codul Muncii (este vorba despre două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine) se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.

Foto: denkendewolke / pixabay.com

SRI face angajări. Lista posturilor disponibile în acest moment

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version