Zelenski: „Urmează cea mai dificilă iarnă”

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Forțele ruse au continuat ofensiva în mai multe locuri din estul Ucrainei, însă, potrivit unei analize a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), nu au obținut câștiguri după luptele de marți.

Trupele de invazie au început să retragă soldați de pe pozițiile din regiunea Zaporojie, probabil fie pentru a roti unitățile deteriorate în zonele din spate, fie pentru a întări apărarea rusă în nord-vestul regiunii Herson.

Armata Ucrainei anunță că a lovit încă un depozit de muniție al rușilor din zona Zaporojie, după ce Volodimir Zelenski a avertizat că armata lui Putin vrea să cucerească acest oraș. Orașul, care are o populație de aproximativ 720.000 de locuitori, este capitala regiunii cu același nume și unul dintre cele mai mari noduri industriale din acea parte a țării. Rusia ocupă deja zone vaste din regiune și a capturat anterior Herson și Mariupol, alte orașe mari din sudul Ucrainei.

Zelenski: „Urmează cea mai dificilă iarnă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că urmează „cea mai dificilă iarnă” din cauza agresiunii Rusiei, iar țara sa se pregătește pentru a-și asigura necesarul de gaz, cărbune și producția de energie.

„Indiferent ce îşi planifică ocupanţii, trebuie să ne pregătim pentru următoarea iarnă – în statul nostru, pe teritoriul nostru, pentru toţi cetăţenii. Au fost discutate problemele legate de achiziţionarea unei cantităţi suficiente de gaz pentru sezonul de încălzire, acumularea de cărbune şi producţia de energie electrică.

În situaţia actuală, din cauza agresiunii Rusiei, aceasta va fi într-adevăr cea mai dificilă iarnă din toţi anii de independenţă (…) Trebuie să trecem prin ea pentru ca poporul nostru să simtă activitatea normală a statului”, a afirmat Zelenski.