Zece unelte esențiale pentru orice bucătar amator

O astfel de mini-răzătoare vă va face viața mult mai plăcută în bucătărie. Foto: Flickr / Sasoa
O astfel de mini-răzătoare vă va face viața mult mai plăcută în bucătărie. Foto: Flickr / Sasoa

Dacă doriți să fiți un bucătar desăvârșit, aveți nevoie de câteva ustensile. În acest articol vă prezentăm cele mai utile zece accesorii necesare oricărui ”chef” în devenire.

Cu toate că mulți dintre noi avem la dispoziție foarte multe astfel de unelte culinare, iată câteva fără de care orice fel de mâncare, gourmet sau nu, va fi foarte greu de realizat.

Celor care țin la etichetă le recomandăm un costum de bucătar sau o tunică brodată. Aceste accesorii vă vor conferi un plus de autoritate în bucătărie.

1. Lingura de lemn

Cu toate că este un obiect-cult al bucătăriilor, sunt mulți pasionați ai gastronomiei care nu le folosesc. Ar trebui, în schimb, să fie una dintre primele ustensile pe care le cumpărați într-o bucătărie nouă. Este perfectă pentru a amesteca ingredientele fără a deteriora cratițele sau tigăile.

2. Storcătorul de citrice

Există în mai multe forme, însă cel de mână este cel mai eficient pentru a extrage zeama din citrice fără a vă bate capul cu semințele. Sucul de citrice poate fi folosit atât la gătit, cât și pentru prepararea unor băuturi delicioase.

3. Mănușa pentru cuptor

Dacă vreți să nu vă ardeți mâinile când scoateți tava din cuptor sau când goliți pastele din oala în care au fiert, mănușile de bucătar sunt alegerea potrivită.

4. Râșniță pentru sare și piper

Sarea și piperul proaspăt măcinate dau o aromă suplimentară alimentelor pe care le preparați. Dacă folosiți o râșniță pentru piper și sare veți obține un produs finit mult mai interesant.

5. Spatulă

O altă ustensilă necesară oricărui bucătar. Este unealta perfectă pentru amestecuri și pentru a îndepărta și cea mai mică urmă de pastă sau cremă dintr-un bol. De asemenea, ajută și la nivelarea glazurii pe torturi sau prăjituri.

6. Clește

Un clește de bucătărie vă va ajuta să întoarceți mult mai ușor carnea pe care o gătiți sau să scurgeți spaghetele gătite din apa fierbinte. De asemenea, puteți să îl folosiți pentru a amesteca salata sau pentru a aranja mai bine legumele în tigaie.

7. Micro-răzătoare

Este același lucru ca o răzătoare, însă această unealtă foarte fină vă va ajuta enorm în bucătărie. Este ușor de folosit și cu ajutorul ei puteți adăuga rapid, chiar deasupra felului de mâncare pe care îl pregătiți, coajă de lămâie sau parmezan.

8. Cuțit de bucătar

Este poate cel mai folosit instrument de către un bucătar. Aveți grijă să mențineți mereu ascuțită lama cuțitului și să nu vă tăiați. Dacă îl folosiți constant, veți deveni un expert în tăierea și mărunțirea tuturor ingredientelor.

9. Spumieră cu sită

Este un accesoriu excelent pentru cei care gătesc paste, legume sau ouă în apă fiartă, fără să fie nevoie de strecurătoarea tradițională. Se curăță ușor și nu ocupă mult spațiu în bucătărie.

10. Mănuși de cauciuc

După ce ați gătit și v-ați bucurat de o masă pe cinste, trebuie să spălați și vasele. Pentru a vă proteja mâinile, folosiți mănuși de plastic.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.