Zece sfaturi practice pentru o bucătărie mai bună

chiuveta bucătărie, baterie bucătărie
Sfaturi practice pentru o bucătărie mai bună. Foto: Pixabay

Bucătăria este ”inima” casei. Dacă vreți să faceți această cameră din locuința dumneavoastră cât mai comodă și mai frumoasă, iată zece sfaturi practice pentru o bucătărie mai bună:

1. Chiuveta din bucătărie

Chiuveta din bucătărie este una dintre cele mai importante zone ale acestei camere, astfel încât alegerea ei ar trebui făcută cu mult simț practic. Puteți opta pentru modele cu blat, pentru depozitarea veselei – în caz că nu aveți o mașină de spălat vase – sau pentru modelele mai aspectuoase, cu două cuve sau cu una singură, circulară.

Dacă sunteți în căutarea unei chiuvete de bucătărie, găsiți câteva oferte excelente aici.

Nu neglijați bateria chiuvetei din bucătărie. Un model mai scump, dar mai rezistent, își va face treaba mult mai bine decât bateriile realizate din materiale mai puțin durabile, care vă pot da mari bătăi de cap la puțin timp după instalare.

2. Plănuiți bine spațiul 

Dacă aveți de gând să vă modernizați bucătăria, funcția este mult mai importantă decât estetica. Nu există o formă ideală a bucătăriei, însă ar trebui să țineți cont de așezarea în locuri cât mai accesibile a frigiderului, chiuvetei și aragazului. Cele trei ar trebui grupate destul de aproape una de cealaltă, fiind esențiale atunci când gătiți.

3. Spațiile de depozitare

Printre principalele greșeli pe care le fac românii atunci când își pun la punct bucătăria este lipsa unui spațiu de depozitare suficient. Folosiți fiecare unghi și loc al camerei. Corpurile suspendate ar trebui să ajungă până la tavan, iar rafturile adânci sunt ideale, mai ales pentru depozitarea oalelor și recipientelor mai mari.

Sfaturi practice pentru o bucătărie mai bună

4. Lumina

Spre deosebire de celalate camere din casa dumneavoastră, bucătăria are nevoie de lumină naturală. Nu vreți să aveți lumina în spatele dumneavoastră în bucătărie. Vă puteți folosi și de spoturi de lumină fixate pe mobilier, pentru o mai bună vizibilitate atunci când gătiți.

5. Prizele

Aveți grijă unde amenajați prizele pentru electrocasnicele prezente în bucătărie. Majoritatea românilor nu au suficiente prize la dispoziție sau nu le au așezate în locurile potrivite. Evitați montarea prizelor în apropierea chiuvetei.

6. Blatul 

Cu cât este mai spațios blatul, cu atât veți avea mai multă libertate de mișcare în timpul activităților culinare. Alegeți o suprafață care nu este greu de îngrijit, dar cu un aspect plăcut, elegant. Nu sunt recomandate blaturile din faianță, deoarece este foarte greu de menținut, iar în spațiile dintre plăci se acumulează mereu murdărie.

Sfaturi practice pentru o bucătărie mai bună

7. Alegeți electrocasnice noi

Nu refolosiți vechile aparate din bucătărie. Este o cheltuială în plus, însă veți observa avantajele în cel mai scurt timp. Puteți vinde vechile frigidere, mașini de spălat vase, cuptoare cu microunde sau aragaze pentru a reduce din valoarea investiției în aparate noi.

8. Pardoseala

Bucătăria trebuie să fie, în primul rând, un spațiu sigur. Vizibilitatea este un factor foarte important în zona de gătit, iar pardoseala trebuie să fie una rezistentă și aderentă. Pentru cei care sunt mai puțin îndemânatici nu ar strica mese cu colțurile rotunjite sau podele anti-alunecare.

9. Aerul

Când gătiți, aromele, fumul sau aburul pot inunda aerul din bucătărie. Folosiți o hotă care este eficientă, silențioasă și elegantă.

10. Gunoiul

În orice bucătărie este nevoie și de un compartiment destinat deșeurilor. Plănuiți bine așezarea acestuia. Poate fi ascuns după masca chiuvetei sau într-un alt loc ferit vederii. Puteți opta și pentru un coș de gunoi elegant, din oțel inoxidabil.

Sursa foto: Pixabay

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: