Zece oameni, condamnați la moarte pe un stadion din China, în fața a mii de spectatori

Condamnări la moarte, cu spectatori, în China. Foto: video.sina.com
Condamnări la moarte, cu spectatori, în China. Foto: video.sina.com

Locuitorii orașului Guangdong au fost invitați să urmărească o condamnare în grup, care a precedat execuția sumară a celor găsiți vinovați.

Cei zece condamnați au fost găsiți vinovați pentru trafic de droguri, crimă sau tâlhărie sub privirile câtorva mii de spectatori adunați într-un stadion din orașul Lufeng, aflat la doar 160 de kilometri distanță de Hong Kong.

Cu patru zile înainte de eveniment, localnicii au fost invitați să participe la darea sentinței printr-un anunț care a circulat pe rețelele sociale. Acuzații au fost aduși pe stadion în dube cu sirenele pornite, iar fiecare dintre ei erau flancați de patru polițiști care purtau ochelari de soare, scrie The Guardian.

Printre spectatori se aflau și mulți elevi în uniforme școlare. Spectatorii au putut înregistra evenimentul cu telefoanele mobile.

În 2014, trei mii de polițiști au fost aduși în Lufeng pentru a curăța orașul de traficanții de droguri. Au fost făcute 182 de arestări, iar autoritățile au confiscat trei tone de substanțe interzise.

China execută mai mulți oameni în fiecare an decât restul țărilor lumii la un loc, cu toate că numărul exact al acestora nu este publicat, fiind considerat secret de stat. Anul trecut, în China au fost executați aproximativ două mii de oameni.

China păstrează pedeapsa cu moartea pentru infracțiuni non-violente, cum ar fi traficul de droguri și unele delicte economice.

Sistemul de justiție chinez favorizează procurorii, care reușesc să obțină condamnarea în 99,9% din cazuri. Procesele publice sunt, însă, rare, ele fiind populare mai ales la începuturile Republicii Populare, când capitaliștii și latifundiarii erau vizați de procesul de justiție.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.