Zece milioane de euro pentru două cetăți medievale din Arad

Cetatea Șiria, din județul Arad, va fi reabilitată cu 5 milioane de euro (arq.ro)
Cetatea Șiria, din județul Arad, va fi reabilitată cu 5 milioane de euro (arq.ro)

Două cetăți aflate în ruină din județul Arad vor fi restaurate cu bani europeni. Citadelele datează din secolul al XIII-lea.

Consiliul Județean Arad o să aloce câte 5 milioane de euro din fonduri europene celor două cetăți. Este vorba de citadelele de la Șiria și Șoimoș-Lipova.

Reabilitatea celor două cetăți medievale are ca scop dezvoltarea turismului în zonă.

Cetatea Şiria, care datează din secolul al XIII-lea, a fost ridicată pe Dealul Cetăţii la 496 m altitudine. Cetatea, care are tuneluri cu o înălțime de aproape 2 metri, a îndeplinit rol strategic, având arondate 110 sate. Fortificația a aparţinut Familiei Bathory şi a fost ocupată de turci.

Cetatea Şoimoş a fost atestată documentar pentru prima oară în anul 1278. Cetetea a fost asediată de căre răsculaţii lui Gheorghe Doja, a aparţinut printre altele şi familiei Hohenzollern de Brandenburg, a fost ocupată de turci, fiind și sub stăpânirea lui Mihai Viteazul. A fost părăsită în 1788, fiind, în prezent, o ruină.

Autoritățile arădene vor să renoveze și cetatea Ineului, care a fost atestată documentar în 1295. Această fortificaţie a făcut parte din lanţul de cetăţi de apărare ale lui Iancu de Hunedoara, fiind ocupată, de-a lungul timpului, de turci și de Mihai Viteazul.

Proiectele de restaurare trebuie depuse până în 25 noiembrie.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă mai jos, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

O cetate superbă din România se redeschide pentru public după 3 ani de reparații

Cetate dacică, distrusă cu buldozerele de un primar