Zece mituri și adevăruri pe care trebuie să le știi despre Solstițiul de Iarnă

În Emisfera Nordică, în care, bineînțeles, este situată și România, Solstițiul de Iarnă are loc pe 21 decembrie – cea mai scurtă zi a anului.

În Emisfera Sudică, pe de altă parte, are loc Solstițiul de Vară, fiind cea mai lungă a zi a anului.

Chiar dacă mulți cred că Solstițiul de Iarnă este întreaga zi de 21 decembrie, de fapt, este doar un moment anume – când Soarele este exact deasupra Tropicelui Capricornului. În acest an, solstițiul are loc la ora 18:28 în România.

Este al doilea solstițiu al anului, după cel de vară, din 21 iunie. Atunci, Soarele este deasupra Tropicelui Racului, latitudine nordică de 23° 30′. Data Solstițiului de Iarnă variază, putând avea loc în 20, 21, 22 sau 23 decembrie, deși cele care cad în ziua de 23 sunt foarte rare. Ultimul solstițiu care a avut loc în 23 decembrie a fost în 1903, iar următorul va avea loc în 2303.

Termenul solstițiu vine din latină – solstitium – care înseamnă ”Soarele stă pe loc”. În această zi, Soarele atinge cea mai sudică poziție vizibilă de pe Pământ. Soarele pare să se oprească deasupra Tropicelui Capricornului, iar apoi își schimbă direcția. Este o zi în care Soarele se întoarce.

Este, de asemenea, prima zi a iernii astronomice, care se încheie odată cu Echinocțiul de Primăvară, care are loc în martie. Pentru meteorologi, iarna începe pe 1 decembrie.

Un alt lucru pe care trebuie să îl știți este că Pământul nu este la cea mai mare depărtare față de Soare, ci este, de fapt, cel mai aproape de acesta. Anotimpurile nu sunt influențate de distanța Pământului față de Soare, ci de faptul că Pământul își orbitează steaua pe o axă înclinată de 23,4 grade. Astfel, cantități diferite de lumină ajung în cele două emisfere, provocând variații de temperatură pe tot parcursul anului.

Pământul ajunge cel mai aproape de Soare la câteva săptămâni după Solstițiul de Iarnă.

De asemenea, mulți cred că în ziua Solstițiului de Iarnă Soarele răsare cel mai devreme, deși acest lucru se întâmplă cu câteva zile înaintea acestui eveniment.

După Solstițiul de Iarnă, zilele încep să crească. Rata de creștere este mai mare la latitudinle mai nordice, decât cea resimțită în zonele mai sudice.