Zece lucruri mai puțin cunoscute despre hârtia igienică

Foto: Pixabay / DizzyRoseblade

Panica stârnită de pandemia de coronavirus a avut un efect ciudat: oamenii cumpără hârtie igienică în exces!

Dacă motivele din spatele acestui fenomen nu sunt încă pe deplin înțelese, mai jos vă prezentăm câteva informații pe care poate nu le știați despre hârtia igienică.

În primul rând, aproximativ două treimi din populația planetei nu folosește hârtie igienică. În unele zone ale lumii, hârtia igienică nu este produsă din cauza lipsei copacilor, iar în altele nu este consumată pentru că este prea scumpă.

Prima mențiune a folosirii hârtiei igienice datează din secolul al VI-lea, din timpul dinastiei chineze Tang. În secolul al XIV-lea, membri dinastiei Ming foloseau hârtie igienică parfumată.

Forma modernă a hârtiei igienice a fost inventată de americanul Joseph Gayetty, în 1857, având scop medical, în timp ce producția în masă a fost demarată abia în 1931.

Prima hârtie igienică fără mici așchii din lemn a fost lansată abia în 1935. În Europa, hârtia igienică a fost produsă și vândută pentru prima oară de germanul Hans Klenk, în urmă cu mai puțin de un secol.

Solventul universal este apa, nu hârtia igienică!

În medie, un sul de hârtie igienică este consumat într-o gospodărie în cinci zile. Consumatorii folosesc aproximativ 8-9 foi de hârtie igienică la fiecare vizită pe care o fac la toaletă.

Un sul de hârtie igienică are o greutate medie de 227 de grame, iar lungimea obișnuită a rolei este de 50 de metri.

Un singur om folosește, de-a lungul vieții, o cantitate uriașă de hârtie igienică, echivalentul a 384 de copaci. În medie, un om folosește 100 de role de hârtie igienică în fiecare an.

Producția zilnică mondială de hârtie igienică depășește 80 de milioane de suluri. Tot în fiecare zi sunt tăiați 27.000 de copaci în scopul producerii de hârtie igienică.

Potrivit unui sondaj realizat online, oamenii stau pe toaletă, în medie, o oră și 42 de minute într-o săptămână.