Zborurile cu avionul ar putea fi afectate mai des de turbulențe

FOTO: Leo_65/Pixabay.com
FOTO: Leo_65/Pixabay.com

Specialiștii în aviație cred că turbulențele în timpul zborurilor cu avionul, în special pe rutele foarte circulate, s-ar putea intensifica în următorii zeci de ani. Turbulențele apar atunci când avionul zboară prin curenți de aer care se ciocnesc și care se mișcă la viteze diferite.

Potrivit specialiștilor consultanți de CNN, turbulențele îl pot pune în pericol chiar și pe cel mai experimentat pilot. În situații foarte rare, turbulențele pot provoca pagube. Potrivit Administrației Federale a Aviației, turbulențele sunt principala cauză a rănirii însoțitorilor de bord și a pasagerilor și este unul dintre cele mai comune tipuri de accidente aeriene.

Centrul Național pentru Cercetare Atmosferică din SUA spune că din cauza rănilor, întârzierilor și pagubelor, doar companiile americane plătesc până la 500 de milioane de dolari pe an.

Paul Williams, profesor de științe atmosferice la Universitatea Reading din Marea Britanie, este de părere că un anumit tip de turbulențe, denumite de aer limpede, vor crește semnificativ pe tot globul până în 2050 – 2080, în special de-a lungul rutelor de zbor aglomerat. Dar asta nu înseamnă că zborul cu avionul va fi mai puțin sigur.

„Avioanele nu vor începe să cadă din cer pentru că sunt concepute și construite cu precizie înaltă și pot rezista și la cele mai grave turbulențe pe care se pot aștepta să le întâlnească, chiar și în viitor”, a mai spus profesorul Williams, pentru CNN.

Turbulența aerului limpede nu are niciun indiciu vizual, precum furtunile sau norii. Spre deosebire de turbulențele întâlnite mai des, aceasta apare brusc și este greu de evitat.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.