Vulpe filmată în timp ce se plimba pe străzile din București

vulpe bucurești
Captură video: Alin Bărbuescu

O vulpe a fost filmată de un tânăr din București în timp ce se plimba pe străzile din capitală.

Filmarea a fost realizată duminică seara, în jurul orei 23.30, în zona Ion Mihalache din București.

Unul dintre internauții care au văzut imaginile pe Facebook s-a întrebat dacă nu cumva vulpea este ținută de cineva pe post de animal de companie, în vreme ce o altă persoană a spus că a văzut vulpea în aproximativ în același loc, în urmă cu o lună: „Ce nu înțeleg e de unde vine și unde se duce… Are un traseu bine definit. Acum o lună, când am văzut-o eu, a venit din Calea Griviței si s-a dus, pe alee, spre Mihalache”.

Nu este pentru prima dată când o vulpe este văzută în București. Imaginea cu o vulpe care aleargă în actualul Parc Natural Văcărești din capitală, realizată de fotograful Helmut Ignat și publicată de revista National Geographic România, a devenit celebră.

De altfel, Bucureștiul nu este singurul oraș din lume unde trăiesc vulpi. Aceste animale s-au adaptat traiului și în capitale europene mult mai mari și mai aglomerate decât Bucureștiul. Se pare că vulpile au ajuns în orașul Bristol din Regatul Unit în anii ’30, iar ulterior în Londra, în anii ’40. S-au înmulțit atât de tare în capitala Marii Britanii, încât în anul 2006 se estima că în Londra trăiesc în jur de 10.000 de vulpi.

Datele pentru 2016 arătau că în România trăiesc aproximativ 65.000 de vulpi roșii (Vulpes vulpes).

Dimensiunile vulpilor variază destul de mult de la un exemplar la altul. Spre exemplu, o vulpe adultă poate ajunge la 14 kilograme, dar poate avea și o greutate mai mică decât cea a unei pisici (2,2 kilograme).

În medie, vulpile adulte măsoară 35-50 de cm la greabăn și au o lungime a corpului de 45-90 de cm.

Cea mai mare vulpe roșie cunoscută până în prezent a fost vânată în Scoția, în Marea Britanie, în anul 2012: ea cântărea 17,2 kilograme.

Citiți și articolul despre animale sălbatice din România.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.