Vremea în România. Lista județelor aflate sub cod portocaliu. Când se opresc ploile

Codurile meteorologice emise în dimineața zilei de sâmbătă, 30 iunie, arată că toate județele Moldovei, plus majoritatea județelor din Transilvania și Muntenia sunt sub cod portocaliu sau cod galben de ploi.

Județele sub cod portocaliu sunt:

Suceava
Botoșani
Neamț
Iași
Bacău
Harghita
Covasna
Brașov
sudul Sibiului

Cod portocaliu:

Interval de valabilitate: 30 iunie, ora 10 – 30 iunie, ora 23;
Fenomene vizate: ploi abundente;
Zone afectate: conform textului și hărții;

Local în Moldova, precum și în zona Carpaților Orientali și Meridionali temporar va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

Au fost și evacuări într-un sat din Neamț și două din Covasna, potrivit șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Județele sub cod galben sunt:

Vaslui
Vrancea
Galați
Brăila
Buzău
Prahova
Dâmbovița
Argeș
nordul județului Vâlcea
nordul județului Gorj
sudul județului Hunedoara
sudul județului Caraș Severin
nordul județului Sibiu
Mureș
Bistrița Năsăud
Maramureș

Cod galben:

Interval de valabilitate: 30 iunie, ora 10 – 01 iulie, ora 06;
Fenomene vizate: cantități însemnate de apă, instabilitate atmosferică;
Zone afectate: conform textului și hărții;

În intervalul menționat, în Moldova, local în Transilvania și Maramureș, precum și în jumătatea de nord a Munteniei și în zona montană a Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice și intensificări ale vântului cu aspect de vijelie.

Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Alt cod galben: de vânt, la munte

De asemenea, în zonele montane din Hunedoara și Caraș Severin, la altitudini de peste 1800 de metri, a fost emis un cod galben de intensificări ale vântului care vor atinge și depăși la rafală 90-100 km/h.

Plouă și duminică, abia luni se mai schimbă situația

Ploile continuă și duminică, 1 iulie, potrivit meteorologilor. Va ploua în nordul Banatului și în Crișana, Transilvania, Moldova, Muntenia și Dobrogea. Doar Oltenia și sudul Banatului sunt regiuni ”ocolite” de ploi duminică.

Luni, 2 iulie, ploile se restrâng. Va ploua doar în zona Transilvaniei și în Dobrogea, în timp ce î n restul zonelor va fi în continuare înnorat, dar șansele de ploaie sunt mici.

Temperaturile încep să crească abia din 4 iulie.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.