Vremea extremă din Europa se îndreaptă spre România

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Instabilitatea meteorologică extremă, care a făcut pagube în Europa, vine spre România. Meteorologii spune că după valul de aer african sunt posibile apariția unor furtuni violente.

Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu a explicat la Antena 3, la emisiunea Sinteza Zilei de ce urmează furtuni violente după valul de caniculă şi când va fi lovita de tornadă ţara noastră.

„Trebuie să înţelegem contextul în care se întâmplă ceea ce vedem acum – a fost foarte cald şi în Europa Centrală, aşa cum este acum la noi. Tot aşa, multă umezeală şi acolo, pentru că au fost şi episoade cu ploaie premergătoare episodului de caniculă.

Pe de altă parte, Europa Centrală este traversată acum de un fond atmosferic rece care se îndreaptă către noi şi care va afecta ţara noastră noaptea viitoare (n.r: vineri seară). Acest front se vede că s-a format la confluenţa a două mase de aer cu caracteristici foarte diferite, apreciind cel puţin din imaginile pe care le vedem.

O astfel de tornadă cu astfel de urmări nu poate fi decât manifestarea unei instabilităţi extreme şi, din nefericire, vedem tot mai adesea asemenea fenomene şi avem consecinţele lor şi la noi în ţară. Sigur, nu putem spune acum, urmărind aceste imagini, că se va întâmpla şi la noi la fel, în niciun caz.

Tornadele sunt fenomene care apar în extrem, în Europa ele au o viaţă scurtă pentru că relieful variat al continentului le împiedică să aibă dezvoltări şi traiectorii foarte extinse”, a spus Florinela Georgescu la Antena 3.

Sâmbătă, în majoritatea zonelor ţării, valorile termice vor fi în scădere, însă vremea va fi călduroasă, pe arii restrânse caniculară în regiunile sudice, iar local disconfortul termic se va menţine ridicat. Cerul va fi variabil, dar în zonele montane şi submontane şi pe arii mai restrânse în restul teritoriului, începând din orele amiezii, instabilitatea atmosferică va fi în creştere şi se va manifesta prin înnorări accentuate, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25 şi 35 de grade, iar cele minime între 12 şi 23 de grade.

De duminică, valorile termice vor scădea, însă vremea rămâne călduroasă, mai ales în regiunile vestice și sudice.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.