Vremea după ploi în România. Temperaturi de 45 de grade în Europa

FOTO: ersi/Pixabay.com
FOTO: ersi/Pixabay.com

Luna iulie a fost una dintre cele mai ploioase din 1961 până în prezent, potrivit statisticilor. Meteorologii spun că vor mai fi zile ploioase în debutul lunii august, dar apoi vremea va deveni mai stabilă. Nu va mai ploua, dar e posibil să apară temperaturi ridicate.

„Europa de sud este zona în care se află și România, unde vremea instabilă este deosebit de accentuată. Vorbim de două luni ale acestei veri deosebit de ploioase. Până în 27 august, în special în partea de vest, temperaturile vor fi mai mari.

Nu excludem ca în a doua parte a lunii, în regiunile intracarpatice, temperaturile să depășească pragul de caniculă. Precipitațiile se apropie în fiecare săptămână de normal. În medie, vor fi cantități de 25 de litri pe metrul pătrat.

Luna august este o lună mai stabilă. Pentru zona litoralului lucrurile arată mai bine, temperaturile vor fi de 27-28 de grade, apa mării 26 de grade”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3.

În timp ce în România au fost zone în care aproape că n-a fost zi în care să nu plouă în ultimele trei săptămâni, în vestul Europei a fost caniculă. Elveția și Croația se află astăzi sub cod roșu de caniculă.

În peninsula Iberică, Franța, Italia, Grecia, Europa Centrală și în statele baltice sunt coduri portocalii. Pentru zilele viitoare, meteorologii anunță că în aceste țări e posibil să se atingă și temperaturi de 45 de grade.

În Germania au fost zilele trecute temperaturi între 30 și 39 de grade. Din cauza secetei, navigația pe Elba a fost închisă. Nivelul fluviului este de doar 49 de centimetri și, potrivit hidrologilor, va mai scădea.

Din cauza caniculei, agricultura a avut de suferit în aproape toată Europa. Sunt pagube din cauza caniculei inclusiv în zona Scandinaviei.

FOTO: ersi/Pixabay.com