Vremea conducătorilor înceți. Donald Trump este cel mai lent vorbitor dintre președinții americani recenți

Dintre președinții americani din ultimele decenii, Donald Trump vorbește cel mai lent. Primul său discurs în fața Congresului despre ”Starea Națunii” a fost unul foarte lung, de peste 80 de minute.

Este al treilea cel mai lung astfel de discurs din istoria Statelor Unite. Primele două poziții sunt ocupate de Bill Clinton, ca a vorbit 84 de minute în 1995, respectiv 88 de minute în 2000. Ritmul discursului despre ”Starea Națiunii” al președintelui Trump a fost, însă, unul foarte scăzut, scrie New Republic.

Donald Trump a reușit să comunice, în medie, 72 de cuvinte pe minut. Potrivit unei analize făcute de Baruch College, ”o rată normală în timpul unui discurs este de aproximativ 125 de cuvinte pe minut. Niciun alt președinte american, contabilizând toate dările de seamă în fața Congresului din 1981 până în prezent, nu și-a ținut discursul mai lent.

Pe locul doi în topul celor mai lenți vorbitori este George H.W. Bush, în 1991, cu 79 de cuvinte pe minut, în timp ce poziția a treia este ocupată de fiul acestuia, George W. Bush, în 2002, cu 82 de cuvinte pe minut. Discursurile celor doi, însă, au fost scurte, de sub 50 de minute.

Viteza medie a discursului. Foto: New Republic / presidency.ucsb.edu
Viteza medie a discursului. Foto: New Republic / presidency.ucsb.edu

Discursul despre ”Starea Națiunii” ținut de George W. Bush în 2008 a avut 5.760 de cuvinte, cu doar 70 de cuvinte mai puțin decât cel al lui Donald Trump, însă Bush a reușit să îl spună cu 28 de minute mai repede decât actualul lider de la Casa Albă.

Nici Klaus Iohannis, președintele României, nu este un vorbitor alert. În urmă cu câteva săptămâni, în timpul anunțului în care Iohannis a aprobat desemnarea Vioricăi Dăncilă pentru funcția de prim-ministru, un post de radio din România a întrerupt automat transmisia discursului, datorită pauzelor prea lungi făcute de șeful de la Cotroceni.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.