Vremea. Cod galben de viscol și ninsori în 14 județe

FOTO: chapay/Pixabay.com
FOTO: chapay/Pixabay.com

Meteorologii au emis vineri dimineață o atenționare cod galben de viscol și ninsori în 14 județe. Este vizată în special zona de munte. De asemenea, există o avertizare de vânt puternic pentru sâmbătă noaptea și două atenționări nowcastig cod portocaliu și galben de ninsoare viscolită în 4 județe.

Vineri, până aproape de miezul nopții, în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, vântul va avea intensificări, temporar cu viteze de peste 70 km/h, astfel ninsorile vor fi viscolite, zăpada spulberată, iar vizibilitatea se va reduce semnificativ.

Potrivit prognozei meteo, vremea se va înrăutăți și în zonele de munte ale județelor: Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Alba, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Brașov, Dâmbovița, Prahova, Covasna, Buzău și Vrancea.

O altă informare meteo transmite că până sâmbătă la ora 2:00 se anunță intensificări temporare ale vântului în estul și sud-estul țării, cu viteze, în general, de 45…55 km/h, iar la munte, cu peste 60 km/h, spulberând zăpada. Intensificări ale vântului vor fi și în restul țării, dar pe arii mai restrânse.

Se vor semnala ninsori, în general slabe cantitativ, în zonele de munte, local în nord, centru și est, iar cursul zilei de vineri și în regiunile sudice.

Meteorologii au mai emis astăzi și două atenționări nowcasting. Una este cod portocaliu care începe de la ora 10:00 și este pentru zona de munte a județelor Caraș-Severin și Hunedoara, unde vântul va fi în rafale de 120… 140 km/h. A doua avertizare este de cod galben și a fost în vigoare până la ora 8:00, pentru zona de munte a județelor Suceava și Neamț. Meteorologii au anunțat intensificări ale vântului care va avea viteze la rafală de 90…100 km/h.