Vremea. Cât mai ține frigul

FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com
FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com

Meteorologii au emis o informare de lapoviță și ninsoare, cu depunere de polei în special în sudul țării, valabilă până marți seară. Până luni, la ora 20.00, este în vigoare și o atenționare cod galben de inundații emisă de hidrologi pentru râuri din 22 de județe.

Prognoza meteo mai arată că vremea va fi deosebit de rece toată săptămâna. Temperaturile maxime nu vor depăși 7 grade Celsius.

Meteorologii mai anunță că până marți la ora 21.00, vor fi precipitații mai ales sub florma de lapoviță și ninsoare, în extindere dinspre sud-vest.

În jumătatea de sud a țării și la munte, ninsorile vor fi în general moderate cantitativ, va fi polei în special în sud, iar vântul va avea intensificări.

Avertizarea vizează râurile din bazinele hidrografice: Tur – bazin inferior, Lăpuș – bazin inferior (județele Maramureș și Satu Mare), Ier (județele Satu Mare și Bihor), Barcău – bazin mijlociu și inferior (județele Sălaj și Bihor), Mureș (bazin superior aval S.H. Rastolita – amonte confluența Arieș), județele Mureș și Bistrița-Năsăud, Târnava Mare, Târnava Mică (județele Harghita, Mureș, Sibiu și Albă), Arieș (județele Albă și Cluj), Timiș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Bârzava, Moravița (județele Caraș-Severin și Timiș), Caraș, Nera (județul Caraș-Severin), Olt – bazin mijlociu și inferior (județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeș, Dolj și Olt), Călmățui (județele Olt și Teleorman), Vedea – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Argeș, Olt și Teleorman), Argeș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu (județele Argeș și Dâmbovița), râurile mici din județul Constanța.

În aceste zone se vor înregistra scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.

De asemenea, este în vigoare și o avertizare cod portocaliu de inundații pentru râuri din cinci județe. Astfel, sunt vizate râurile din bazinele hidrografice Crasna – bazin mijlociu și inferior (județul Satu Mare), Olt (sector S.H. Hoghiz – amonte S.H. Sebeș Olt) – județele Brașov și Sibiu, Chechet (afluent al răului Ier) – județul Satu Mare, Barcaau – bazin mijlociu și inferior (județele Sălaj și Bihor).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.