Vreme rece și îngheț peste toată România până sâmbătă dimineață

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de vreme deosebit de rece, brumă și îngheț la sol pentru toată țara, care va expira sâmbătă dimineața.

Mai mult, vineri, până la ora 14:00, vântul va avea intensificări temporare în regiunile estice, unde viteza la rafală va atinge 55 — 65 kilometri/oră, precum și la munte, unde se vor depăși 70 kilometri/oră, iar zăpada va fi spulberată.

Va ninge în Moldova și în zona Carpaților Orientali și Meridionali, în timp ce în părți din Muntenia și Dobrogea vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod Galben pentru următoarele județe Suceava, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Covasna, Harghita, Brașov, Prahova (nord), Argeș (nord), Sibiu (sud).

Vremea va fi deosebit de rece în întreaga țară până sâmbătă, în jurul orei 9:00, fiind așteptate bruma și înghețul la sol, fenomene care ar putea afecta grav mulți pomi fructiferi timpurii, cât și vița de vie sau alte legume și plante.

Conform ANM, în acest interval vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în toate regiunile, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă (21/22 aprilie) temperaturile vor fi preponderent negative, se va produce brumă în cea mai mare parte a țării și, local, îngheț la sol.

Vremea neobișnuit de rece din ultimele zile a fost provocată de ciocnirea, pe teritoriul țării noastre, a unei mase de aer rece, transportată de un anticiclon din regiunea Siberiană, și un ciclon mediteranean, care transportă aer mai cald și mai umed.

Vineri noapte și sâmbătă dimineață norii se vor risipi și este foarte probabilă o răcire intensă, urmând ca temperaturile să coboare sub pragul de îngheț, iar în zonele depresionare va fi ger: -10 grade Celsius.