Vine canicula. Ce regiuni vor fi afectate de valul de căldură

caniculă căldură vară termometru
Foto: stux / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis în dimineața zilei de vineri, 14 iunie, o informare meteo de vreme călduroasă, chiar caniculară în unele regiuni.

Potrivit ANM, în intervalul vineri, 14 iunie, ora 11 – duminică, 16 iunie, ora 23, românii vor resimți disconfort termic, iar vremea va prezenta manifestări de instabilitate atmosferică.

Vremea va fi călduroasă, izolat caniculară în regiunile vestice și sudice. În orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, cu precădere în zonele de câmpie.

Îndeosebi după-amiaza și seara, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată la deal și la munte și local în celelalte regiuni. Vor fi perioade în care va ploua torențial, vor fi descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.

Cum va fi vremea în București

ANM a emis și o prognoză specială pentru București, valabilă în intervalul 14 iunie, ora 11 – 16 iunie, ora 23.

În București, vremea va fi călduroasă, iar în orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat.

Temperatura maximă va fi de 32…34 de grade, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în cursul după-amiezelor și al serilor, când probabilitatea pentru averse, posibil torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului va fi ridicată.

Foto: stux / pixabay.com