Vrei să accesezi un credit imobiliar în 2020? Iată cinci idei de care să ții cont

Suntem la început de an 2020 și părerile sunt împărțite dacă vorbim despre evoluția pieței imobiliare în perioada imediat următoare.

Mulți dintre specialiști consideră că aceasta își va continua trendul pozitiv, cu creșteri mici, dar sigure, situate între 3 și 5 procente. Există și persoane care vorbesc despre o încetinire a creșterii și chiar o scădere a prețurilor în imobiliare.

Adevărul este că nu vom ști cu exactitate când va urma o perioadă de recesiune economică, la fel cum nu putem ști cum vor evolua prețurile imobiliarelor în acest caz. Sunt lucruri care nu depind de noi.

Ceea ce depinde însă de noi este bifarea unor condiții care ne vor ajuta să achităm creditul imobiliar sau ipotecar pe care îl accesăm în cele mai bune condiții, pe tot parcursul desfășurării sale.

Economisește avansul necesar împrumutului

Indiferent că accesezi un credit Prima Casă sau un credit ipotecar obișnuit, banca îți va solicita un avans. Acesta este de 5% în cazul creditului Prima Casă și de minim 15% unui credit pentru locuințe obișnuit.

E bine să economisești acest avans și nu să îl împrumuți. Pe de o parte, un împrumut pe care l-ai accesat deja îți va permite o rată mai mică pentru creditul ipotecar. Cel mai important însă este că, economisind avansul, îți vei demonstra că te vei descurca și cu ratele creditului ipotecar.

Ai un fond de rezervă pentru tine și familia ta?

Fondul de rezervă este garanția ta că vei avea bani să plătești rata chiar și în perioadele mai dificile din punct de vedere financiar. Dacă îți vei dori să schimbi domeniul de activitate și accepți, pentru o perioadă, un salariu mai mic decât cel obișnuit, de exemplu.

Poți avea o rezervă de un salariu, dar majoritatea specialiștilor recomandă să ai între trei și șase luni deoparte. Mai ales atunci când ai copii, e o idee bună să te apropii de cele 6 salarii pe care să le ai la îndemână atunci când ai nevoie.

Credit Prima Casă, credit ipotecar sau credit pentru investiții cu garanție ipotecară? Ce tip de credit să alegi

Poate că ai consultat oferta unei bănci și ai văzut mai multe tipuri de credite ipotecare. Accesezi un credit Prima Casă sau un credit ipotecar obișnuit? Ce spui despre un credit pentru investiții cu garanție ipotecară?

Trebuie să știi că toate aceste instrumente sunt diferite.

Creditul Prima Casă se adresează, de exemplu, unei anumite categorii a populației și pentru a te califica trebuie să îndeplinești câteva condiții esențiale. Una dintre ele este aceea că nu trebuie să ai deja în proprietate o locuință cu suprafața utilă mai mare de 50 de mp (cu excepția cazului în care ai moștenit una). Dacă dorești să accesezi un astfel de credit, banca îți va explica exact care sunt condițiile și îți va solicita documentele necesare.

Avantajul acestui tip de credit este foarte mic, de doar 5% din prețul locuinței. În plus, ești scutit de o serie de comisioane și taxe.

Un credit ipotecar standard îți va solicita, cel mai probabil, un avans de minim 15% din prețul casei pe care o cumperi. La banca aleasă vei afla și care sunt celelalte taxe și comisioane de achitat. Interesează-te de toate acestea, pentru a-ți face o imagine în legătură cu varianta aleasa.

Dacă vorbim despre credit pentru investiții imobiliare cu garanție ipotecară, trebuie să știi că acesta diferă destul de mult de primele două. În primul rând, vei ipoteca o locuință pe care o deții.

Te califici pentru a primi creditul ipotecar dorit?

Un prim pas foarte simplu pentru a vedea acest lucru este să utilizezi un calculator pentru credite online. Majoritatea băncilor oferă această facilitate. Nu ai decât câteva date de completat (în general, suma dorită și numărul de ani în care vrei să achiți creditul) și vezi care este rata pe care o ai de achitat.

Tot în urma completării acestor informații, afli și care este nivelul veniturilor pentru a te califica pentru creditul dorit.

Desigur, vorbim despre o estimare, dar aceasta te va ajuta să înțelegi cum stau lucrurile în situația ta. Pasul următor este să mergi la bancă sau să completezi un formular online pentru a ști mai bine care este nivelul creditului pe care îl poți accesa.

Cât va fi rata creditului tău ipotecar – dar și costurile asociate acestuia

Probabil că este primul lucru pe care vei dori să îl afli: care va fi rata viitorului tău credit. Banca îți va spune, la rândul ei, dacă veniturile tale îți permit să accesezi creditul respectiv.

Pornind de la nivelul ratei pe care o plătești, îți vei face calculele. Nu uita însă că un credit ipotecar presupune și alte costuri. Vei avea taxe și comisioane de plătit atât la început, cât și eșalonate, pe parcursul derulării creditului.

Ține cont și de aceste costuri atunci când îți faci calculele. Ține cont și de faptul că un credit ipotecar se va derula pe o perioadă lungă de timp: 25, 30 și în unele cazuri 35 de ani. În tot acest timp, vom parcurge perioade de creștere economică, dar și de recesiune. Așa că e bine să fii prudent. Un fond de rezervă te va ajuta, dar și un credit pe măsura posibilităților tale.

Sperăm ca toate aceste idei și informații să te ajute să alegi cel mai potrivit credit ipotecar pentru tine și familia ta. Totul în timp ce ai încredere că ai făcut un pas potrivit și vei avea mijloacele necesare pentru a-l achita.