Vouchere în loc de bani. Ministrul Muncii: „Alocațiile copiilor se mai joacă și la păcănele”

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, se alătură celor care susțin să se dea vouchere valorice în loc de bani pentru alocațiile copiilor.

„Resursele publice destinate copiilor trebuie să ajungă chiar la aceştia. Este cunoscută realitatea conform căreia de alocaţiile copiilor (mai) beneficiază şi aparţinătorii/părinţii pentru cu totul alte cheltuieli decât cele necesare creşterii şi dezvoltării copilului. Se mai joacă şi la păcănele”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Ministrul Alexandru crede că prin înlocuirea banilor cu vouchere este încurajată școlarizarea copiilor.

„În Constituţia României este garantat dreptul copilului de a primi alocaţie, dar este la latitudinea autorităţilor să găsească cele mai bune soluţii pentru ca banii chiar să adreseze nevoile copilului. Da, am ridicat în discuţie ideea eficientizării sistemului actual; o soluţie ar putea fi voucherele.

Cu un sistem de excludere (gen alcool, tutun, etc.), nu limitativ. Am putea gândi o legătură a sistemului de distribuţie cu şcoala, ca să încurajăm părinţii să vină mai des la şcoală”, a adăugat Violeta Alexandru.

Ideea schimbării banilor de alocații în tichete valorice a fost pusă în discuție săptămâna trecută, de premierul interimar Ludovic Orban.

Orban a spus că nu s-a luat o decizie în acest sens, însă a precizat că există exemple din mai multe țări în care se acordă tichete valorice pentru copii în loc de bani.

„Nu am luat nicio decizie în privința alocațiilor, am vorbit doar despre faptul că există și alte modele. În alte țări există un stimulent pentru familiile cu mai mulți copii, ca de exemplu o reducere a impozitelor. Este, de fapt tot un stimulent.

Mai există și varianta în care alocațiile să fie acordate sub formă de vouchere, care să poată fi folosite doar în interesul copiilor”, a spus Ludovic Orban, prezent la Adunarea generală a Asociaţiei Comunelor.

Ministrul interimar al Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că ar susține varianta acordării de tichete valorice în loc de bani pentru alocații. Ministrul spune că sistemul acesta este de succes în țări precum SUA sau Finlanda.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.