Vot decisiv: Kovesi a fost desemnată câștigătoare în Comisia LIBE

Sursa foto: EuropaFM.ro
Sursa foto: EuropaFM.ro

12:34. 22 voturi a primit Jean-François Bohnert, Laura Codruța Kovesi – 26 de voturi, iar Andres Ritter a primit 1 vot. În acest moment, după acest vot, Kovesi păstrează cea mai mare șansă de a deveni procuroru-șef al noului Parchet European.

12:31. Votul în Comisia pentru libertăți civile (LIBE) s-a încheiat.

Laura Codruța Kovesi va afla astăzi dacă are șanse să fie procurorul-șef al Parchetului European. Comisia LIBE din Parlamentul European se întâlnește în această dimineață în reuniune extraordinară și va da un vot în privința candidatului pentru postul de șef al Parchetului European.

După audierile care au avut loc marți în comisiile reunite pentru drepturi și libertăți civile (LIBE) și pentru control bugetar (CONT), urmează ca membrii comisiei LIBE să voteze în privința celor trei candidați pentru postul de procuror-șef al Parchetului European: Laura Codruța Kovesi (România), Jean-François Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Membrii Comisiei pentru control bugetar (CONT) i-au dat 12 voturi Laurei Codruța Kovesi, 11 lui François Bohnert și un vot lui Andres Ritter.

„Comisiile CONT și LIBE au aceeași putere, de asta a și fost audiere comună. (…) Acum două săptămâni s-a decis ca votul în comisia LIBE să se dea de către coordonatorii grupurilor politice prezente în comisie. Apoi a cerut S&D-ul, presupun că la cererea PSD, să fie vot dat de către toți membrii comsiei LIBE.

Asta însemană că dacă nu se întrunesc cei 60 de membri, trebuie să aduci din celelalte comisii. Și atunci, se pot face diverse aranjamente. CONT este o comisie mai onestă”, a explicat Monica Macovei, pentru Hotnews.ro.

Dacă cele două comisii vor avea rezultate diferite, se va negocia probabil între președinții celor două comisii.

Pe 20 februarie, Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe locul doi, la egalitate cu candidatul Germaniei, în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles.

Pe locul 1 s-a situat candidatul Franței, Jean-François Bohnert (58 de ani), cu 50 de voturi, urmat de Kovesi și candidatul Germaniei, Andrés Ritter (54 de ani), fiecare cu câte 29 de voturi.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.