Vot final în Parlament: Fără animale sălbatice în circurile din România

FOTO: Wolfgang Claussen/Pixabay
FOTO: Wolfgang Claussen/Pixabay

Proiectul de lege care prevede interzicerea folosirii animalelor în circuri a fost adoptat cu 201 voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi 58 de abţineri, de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Deputaţii din Comisia pentru agricultură au adoptat o serie de amendamente prin care se permite folosirea în spectacolele de circ a câinilor, cailor, delfinilor şi animalelor din acvarii şi a unor specii de păsări exotice granivore.

Cei care încalcă această lege riscă amendă și o pedeapsă de închisoare de la 3 luni până la un an, indiferent dacă animalul a fost născut în captivitate sau capturat din natură.

„Acest vot va reprezenta un mare pas înainte, moral, pentru societatea românească, pentru că animalele la circuri suferă îngrozitor, am avut și acel accident teribil cu tigrii care au murit arși de vii, alte animale care au murit, dar, dincolo de asta, vă spun că pentru un animal sălbatic o existență petrecută în captivitate este o tortură fără seamăn, este o tortură comparabilă cu a unui om care ar sta închis întreaga viață.

Numerele de circ presupun diverse acțiuni care sunt nenaturale, să sari prin foc, să stai pe o minge dacă ești elefant, la toate aceste numere de circ se ajunge adesea prin tortură, prin înfometare, prin diverse practici extrem de chinuitoare pentru animale.

Mă bucur că România iese din zona neagră a țărilor care permit astfel de cruzimi în circuri. Divertismentul bazat pe cruzime față de animale nu este un divertisment, nu este un act educativ să îi duci pe copii să vadă astfel de spectacole”, declara Remus Cernea, înainte de votul final, citat de Agerpres.ro.

FOTO: Wolfgang Claussen/Pixabay

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.