Volodimir Zelenski, în Parlamentul României: „Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru a impune dreptatea”

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit în Parlamentul României. A prezentat imagini ale masacrului de la Bucha și a acuzat Rusia de crime de război.

„Mașini au fost strivite de tancuri. Fete și femei au fost violate. Nu avem încă toate dovezile. Au fost oameni torturați. Oamenii au fost impușcați în ceafă. De ce au făcut militari ruși acest lucru?

Peste 300 de oameni torturați, oameni simpli, locuitori ai unui oraș simplu, care au avut mâinile legate la spate și au fost împușcați. RIA Novosti justifica genocidul. Spunea: „ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina”? Ei doresc deucrainizarea și de-europenizarea Ucrainei. Moartea a cât mai mulți oameni e de dorit pentru ei. Tot ce nu respectă această pozițe nu trece de cenzură.

Dacă armata și poporul nostru nu s-ar fi apărat, rușii ar fi făcut un masacru la fel ca la Bucha pe tot teritoriul Ucrainei. Rușii nici măcar nu se ascund, ei vorbesc deschis despre războiul împotriva Ucrainei. Au fost uciși învățători și profesori, toți cei care aveau drapelul sau stema Ucrainei în casele lor. De ce nu se ascund? De ce acum, când lumea a înțeles foarte bine ce se întâmplă?”, a spus Volodimir Zelenski, în Parlamentul României.

Președintele ucrainean a făcut referire și Nicolae Ceaușescu în discursul său și a cerut sancțiuni și mai dure pentru Rusia.

„În 1989 a murit Nicolae Ceaușescu, după mulți ani în care a fost clar că era inadecvat, că el și Securitatea duceau România în izolare. Acel regim se baza doar pe represiune, nimic nu era sfânt. Poporul român s-a ridicat și a dărâmat acel regim. La fel, nu pot fi convinși de nimic cei care dau ordine de război în Rusia. Acești oameni inadecvați au pierdut orice legătură cu realitatea.

Al doilea motiv pentru care Rusia nu ascunde genocidul: sunt convinși că liderii europeni nu vor putea să îi oprească, pentru că europenii nu își vor apăra valorile. Ucraina nu este singura țintă a Rusiei. Vor să atace Odesa și de acolo mai un pas până în Moldova.

Este fundamental să apărăm independenţa Moldovei, iar asta înseamnă securitatea în întreaga regiune. Pe teritoriul Ucrainei se decide soarta Europei Centrale și a zonei Mării Negre.

Au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei, dar războiul durează de 40 de zile. Rusia trebuie să fie privată de toate resursele, în primul rând economice. Închideți porturile pentru vapoarele rusești. Nu importați din Rusia. E nevoie de mai multe sancțiuni.

Orice politician al lumii democratice trebuie să susțină Ucraina. Fiecare trebuie să facă tot posibilul pentru ca militarii ruși să răspundă în fața legii.

Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru a impune dreptatea, sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele de refacere a Ucrainei de după război.

Potențialul nostru intern este mare, dar avem nevoie de susținere pentru a reface viața în Ucraina.

Mulțumesc întregului popor român pentru ajutorul dat refugiaților. Sper că vom avea condiții în care Rusia să renunțe la război și acești oameni să se poată întoarce acasă.

Această experiență de susținere și respect reciproc între popoarele noastre este o bază de apropiere și mai mare. Când situația o va permite, vreau să încep un dialog cu România pentru a permite întreaga protecție a minorităților noastre naționale, comunității românești din Ucraina și a celei ucrainene din România.

Viitorul nostru este împreună într-o familie europeană și sper ca în viitorul apropiat să mă adresez dvs. cu mulțumiri pentru întreaga susținere a României pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană.

Vă mulțumesc. Trăiască România, trăiască Ucraina!” și-a încheiat Zelenski discursul în Parlamentul României.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.