Vladimir Putin avertizează Vestul: ”Să nu uităm ce a pățit Adolf Hitler!”

Vladimir Putin a acuzat forțele occidentale că încearcă să dizolve Rusia (en.cyplive.com)Vladimir Putin a comparat forțele Occidentale cu Adolf Hitler, spunând că își doresc distrugerea Rusiei. În același timp, liderul de la Kremlin a precizat că forțele sale armate sunt ”politicoase, dar amenințătoare”.

Președintele rus s-a adresat Parlamentului de la Moscova, apărând decizia de anexare a peninsulei Crimeea, în primăvară, despre care a spus că este la fel de sacră pentru Rusia precum Ierusalimul pentru evrei și musulmani.

Vladimir Putin a spus că însăși existența Rusiei este aminințată de statele din Vest, acuzând Statele Unite ale Americii că îi manipulează vecinii – în special, Ucraina – într-o încercare de a subordona Moscova puterii de la Washington.

”Dacă pentru multe state europene suveranitate și mândria națională sunt concepte uitate sau un lux, pentru Federația Rusă suveranitatea este necesară pentru existența ei”, a spus Vladimir Putin în fața parlamentarilor, miniștrilor și liderilor regionali, scrie ”The Telegraph”.

”Vreau să subliniez: fie vom fi suverani, fie ne vom dizolva în lume. Bineînțeles, și celelalte națiuni trebuie să înțeleagă asta”, a adăugat ieri președintele rus.

Discursul său a venit la scurt timp după ce 19 oameni au fost uciși în lupte de stradă purtate între forțele de securitate ruse și militanți ceceni la Groznîi.

Putin a precizat că dușmanii Rusiei au susținut separatiști similiari, ”care au mâinile mânjite de sânge până la coate”, și anii ’90 la începutul mileniului trei, dar fără succes.

”Ar fi fost încântați să avem soarta Yugoslaviei, ca toate popoarele ruse să fie dezmembrate, cu consecințe tragice. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. Nu l-am lăsat să se întâmple”, a completat liderul de la Kremlin.

”Strategia nu a funcționat nici pentru Hitler, un om cu idei pline de ură care dorea să distrugă Rusia și să ne împingă după Urali. Ar fi bine să reamintim tuturor cum s-a încheiat acea poveste”, a mai spus Putin.

El a justificat preluarea Crimeei spunând că ”peninsula, în care trăiesc oamenii noștri, este de o importanță strategică pentru Rusia”, fiind locul de botez al prințului medieval Vladimir cel Mare în secolul a zecelea.

”Crimea are o importanță neprețuită și sacră pentru Rusia, la fel ca Templul din Ierusalim pentru cei care practică Islamul sau Iudaismul”, a adăugat Putin.

Președintele Rusiei a vorbit și despre forța armată a țării sale: ”Nimeni nu va dobândi superioritatea militară asupra Rusiei. Armata noastră e modernă și demnă de câmpul de luptă. Este politicoasă, dar amenințătoare. Avem destul de multă putere, dar și curajul și dorința să ne apărăm libertatea”.