Vitamina D: de ce este esențială sănătății

Vitaminele sunt foarte importante pentru sănătatea noastră, indiferent de vârstă. Vitamina D mai este numită și „vitamina soarelui”, pentru că poate fi sintetizată de organism numai în prezența razelor solare. Lumina soarelui este cea mai importantă sursă de vitamina D.

Funcția vitaminei D este aceea de absorbție și fixare a calciului și fosforului în organism, acestea fiind minerale importante în dezvoltarea și menținerea unui sistem osos puternic și sănătos.

Îți spunem în acest articol care sunt beneficiile vitaminei soarelui, ce înseamnă carența de vitamina D și ce surse de vitamina D ai la îndemână.

Efectele benefice ale vitaminei D

Vitamina D are beneficii pentru întregul corp:

Carențele de vitamina D

Vorbim despre carențe de vitamina D în organism atunci când este vorba despre alimentație inadecvată, absorbție deficitară sau expunere limitată la soare. 

Carența de vitamina D poate rezulta și în urma unor condiții de mediu precum:

De asemenea, există categorii de persoane care nu pot asimila vitamina D:

Carența de vitamina D poate duce la:

Cum îți dai seama ca ai carență de vitamina D

Surse de vitamina D

Sursa principală de vitamina D (80-90%) rămâne expunerea la soare (razele ultraviolete). Atunci când pielea este expusă la razele soarelui, începe să se producă vitamina D. Atenție însă, expunerea îndelungată la razele ultraviolete favorizează apariția cancerului de piele, tocmai de aceea se recomandă și alte surse de vitamina D:

Cea mai bună sursă de vitamina D rămâne alimentația:

Vitamina D este o vitamină esențială pentru sistemul tău imunitar și pentru sănătatea ta în general. Adoptă o dietă echilibrată și sănătoasă, iar dacă tu crezi că ai deficit de vitamina D consultă medicul.

Sursa foto: https://imgur.com/a/YFPjI9d

Via: www.shutterstock.com


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version