Virusolog italian, despre coronavirus: „Toamna va fi ca în abatoarele germane”

FOTO: dimitrisvetsikas1969/Pixabay.com
FOTO: dimitrisvetsikas1969/Pixabay.com

Directorul Departamentului de Microbiologie și Virusologie de la Universitatea din Padova, Andrea Crisanti, e de părere că situația ar putea fi scăpată de sub control în toamnă în ceea ce privește ritmul infectărilor cu noul coronavirus.

„Va trebui să atacăm fiecare focar încă din faza inițială, infecțiile importate din țările în care epidemia este scăpată de sub control sunt foarte periculoase. Am avut una și la Padova, o îngrijitoare care a infectat întreaga familie.

Și dacă persoanele contaminate nu sunt identificate imediat, Italia riscă să piardă toată munca depusă în perioada de lockdown. În acest moment, probabilitatea de infectare în Italia, în special în unele regiuni, este destul de mică. Personal, evit adunările, dar merg la restaurant, am încetat să port masca FFP2 și am trecut la cea chirurgicală. Și într-o zi sper să reușesc să scap complet de ea”, a declarat medicul Andrea Crisanti, potrivit Il Messaggero.

Acesta a mai spus că „nu ne putem aștepta ca SARS-CoV-2 să dispară precum SARS, într-o vară, pentru că există milioane de oameni infectați pe toate cele cinci continente”.

De asemenea, medicul este de părere că „doar a devenit mai puțin probabil să ne infectăm în Italia în acest moment precis, datorită efectului pozitiv al blocajului, al măștilor și al distanțării sociale, dar și a căldurii uscate. Dar toamna noastră va fi cum este acum în abatoarele germane, unde virusul aduce daune serioase. Să ne folosească drept lecție, deoarece asta se poate întâmpla și la noi la toamnă și la iarnă”.

În ceea ce privește încărcarea virală scăzută a COVID-19 găsită în testele rezultate pozitive, Crisanti explică că „aceste rezultate sunt obținute prin evaluarea capacității virusului de a infecta celulele in vitro, un sistem artificial care nu reproduce în mod necesar capacitatea infecțioasă la om. În plus, pacienții cu încărcături virale mici au fost, de asemenea, prezenți în faza acută a epidemiei”.

În legătură cu mutația ipotetică a virusului într-o formă mai puțin agresivă, microbiologul explică că „virusul este o multitudine”. „Ar fi mai bine să spunem virusuri. Chiar dacă unul a suferit o mutație în sensul unei minore infectivități sau virulențe, aceasta nu înseamnă că este așa peste tot și că porțiunea pe care am identificat-o este tulpina dominantă. Nu pot folosi un singur virus pentru a trage concluzii generale. (…)

Lombardia este o mare necunoscută pentru mine și renunț să mă exprim, deoarece nu știu care sunt cifrele reale, nu știu pe cine testează și după ce criterii. Dar sunt îngrijorat că aceste infecții la un moment dat ar putea reporni epidemia”, concluzionează Crisanti.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.